Mostarski meteorolog za hercegovina.info otkriva do kada ćemo imati prljavu kišu

Na naše područje ovih dana stigao je pustinjski pijesak. Riječ je o čestoj pojavi koja stiže u vrijeme proljeća te sa sobom donosi prljavu kišu koja najčeće tragove ostavlja na našim automobilima. Meteorolog prof. Zoran Zadro za hercegovina.info kaže kako prljavi zrak stiže s prostora sjeverne Afrike.

"Što se tiče pustinjskog pijeska koji stiže u naše krajeve i koji je mnogima donio prljavu kišu, to su klasične situacije koje su se i ranije događale. Sada prema raspodijeli tlaka zraka imamo snižen tlak na prostoru Sredozemlja i na njegovoj prednjoj strani u sklopu suptropske zračne mase, stiže taj vrlo topal i prljav zrak iz prostora sjeverne Afrike, točnije iz Saharskog područja. U takvim okolnostima visinskim strujanjima taj zrak kod nas donosi prljavu kišu", kaže prof. Zoran Zadro te otkriva kada bi se situacija mogla promijenit:

"Smatram da bi se stabilizacija trebala smirivati od sredine idućeg tjedna, točnije od utorka, kada bi do nas trebao stići hladniji zrak i mnogo čišći u odnosu na ovaj", kazao je prof. Zadro za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.