ŽIVOT JE VRJEDNIJI OD MILIJUN PREGLEDA Grad Mostar treba zabraniti amaterske TikTok skokove sa Starog mosta

Skok sa Starog mosta
Screenshot

Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina, predsjednik županijskog odbora Platforme za progres "Neretva" Aldin Džino u svom priopćenju zatražio je zabranu amaterskih TikTok skokova sa Starog mosta.

"Grad Mostar mora zabraniti amaterske Tik tok skokove sa Starog mosta, kao i propisati zapriječene kazne za prekršaje. Drugu godinu zaredom podcjenjivanje težine skoka sa Starog mosta u Mostaru, hladnoću, brzinu i vodostaj rijeke Neretve, za rezultat ima gubitak ljudskih života ili trajne tjelesne povrede", kaže Džino.

"Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina Japana i više je nego jasno da su skokovi sa Starog mosta zahtjevan, opasan i rizičan pothvat koji neupućeni skakači najčešće podcjenjuju", dodaje on.

"Pojavom društvenih mreža i željom za popularnošću ova pojava je još i više učestala. Ovom odlukom bi se propisao minimum potrebnih mjera koje je potrebno osigurat da bi se izveo skok s 25 metara visine i umanjili rizici najgorih ishoda. Posebno se ovo odnosi na čamce, obučene osobe za spašavanje i potrebnu hitnu pomoć", ističe.

"Ovakva odluka se ne bi odnosila na tradicionalne skokove sa Starog mosta, koji propisuju i ispunjavaju minimum uvjeta za sigurne skokove, živote i zdravlje skakača. Kako bi odluka bila najefektivnija svoj doprinos mogu dati i udruženja skakača, kao i profesionalci iz oblasti ekstremnih sportova", dodaje.

"Do tada dok skrolate TikTokom, nemojte se zaprepastiti ako ponovo pred vas dođe snimak u kojem gledate kako neko sigurno odlazi u smrt. Jedno je sigurno, ovo će spasiti nečiji život za koji vjerujemo da je vrjedniji od milijun TikTok pregleda", stoji u priopćenju Aldina Džine.

Sadržaj se učitava...