Zbog neispravne vode djeca se osipaju i povraćaju

česma
... izvorišta Salakovac, već danima upozoravaju na njenu neispravnost. Ističu da su posljedice korištenja zagađene vode već primjetne, jer se, prema njihovim tvrdnjama, kod nekoliko djece i mještana pojavio osip, a kod jednog djeteta i višednevno povraćanje.

Njihova agonija traje danima, iako od nadležnih konstantno traže rješavanje problema.

Ogorčeni zbog različitih informacija o kvalitetu vode koje pristižu, preksinoć su nakratko blokirali lokalni put a, ako se uskoro ne riješi situacija, najavljuju i blokadu magistrale M-17 u Salakovcu, piše Dnevni avaz.

Rezultati analize pokazali da voda odgovara Pravilniku, nisu nađene bakterije

Kako bi se našlo neko rješenje, večeras će u Podgoranima biti održan sastanak na koji su pozvani mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i predstavnici „Vodovoda". U međuvremenu, gradska inspekcija naložila je isključenje vode u ovim naseljima jer nije higijenski ispravna. Do rješavanja situacije, „Vodovodu" je naloženo da mještane pitkom vodom opskrbljuje cisternama.

Dženan Šabanović, rukovoditelj Sektora proizvodnje i distribucije vode u „Vodovodu", tvrdi da su dosadašnje analize koje je radio Zavod za javno zdravstvo HNŽ, nakon što je utvrđena povećana mutnoća na ovom izvorištu, pokazale da uzorkovana voda odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

- Sve je u granicama normale, nisu nađene nikakve bakterije - navodi on.