Zapovijed o zabrani kretanja u Hercegovini imala psihološki učinak, policajci nakon par dana 'nestali' s ceste

Policijski punktovi
Hercegovina.info

U četvrtak su Stožeri civilne zaštite HNŽ-a i ŽZH-e donijeli odluku kako se stavlja van snage Zapovijed o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Ova Zapovijed u HNŽ-u je donesena 9. travnja, a dan kasnije istu je donio i Stožer civilne zaštite ŽZH-e.

Zapovijed prema kojoj je ograničeno kretanje stanovništva izazvala je dosta reakcija među stanovništvom, a i sami policijski službenici koji su bili zaduženi za provođenje iste bili su suočeni s mnogim nejasnoćama.

Policajci su Zapovijed tumačili na način da bez propusnice ne dopuštaju kretanje van mjesta prebivališta stanovnicima ovih županija, s tim da se građani iz drugih županija mogu nesmetano se kretati. Ovo tumačenje pokazalo se ispravnim, kako su nam rekli iz MUP-a HNŽ.

Prvih dana o izdanja Zapovijedi policajci su bili na punktovima u Hercegovini i provodili istu. No, zbog nedostatka policijskog kadrova na cesti je bilo sve manje policajaca, tako da možemo reći kako se ova odluka provodila jednim dijelom.

Dojam je kako se navedenom Zapovijedi želio uraditi i psihološki učinak na stanovništvo koje se u proteklih 14 dana zasigurno manje kretalo nego što to radi inače.

Ustavni sud BiH donio je odluku kako je zapovijedima o zabrani kretanja prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na apelante i sve ostale osobe u relevantno istoj činjeničnoj i pravnoj situaciji.

Prema odluci Ustavnog suda neustavne su i odluke o zabrani kretanja stanovništva starijeg od 65 godina i osobama mlađih od 18 godina.

Nije potrebno biti pravni stručnjak ni tražiti mišljenje suda kako bi uvidjeli da ove odluke nisu bile u skladu sa zakonom. Potrebno je samo uključiti samo zdravi razum i logiku i doći do tog saznanja.

Ustavni sud naložio je Vladi Federacije i Federalnom stožeru Civilne zaštite da usklade zapovijedi sa standardima iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije.

Prema prijedlogu o kojem će se danas raspravljati tri dana u tjednu bit će određena za osobe starije od 65, a tri dana u tjednu za mlađe od 18 godina.