FOTO  Za obnovu stanova i kuća povratnicima u 15 općina državno ministarstvo osiguralo 2,9 milijuna KM

dodjela stanova

...povratnicima, a za koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u ovoj godini izdvojilo 2.924.000 KM.

Državna komisija za izbjeglice i raseljene osobe odabrala je 15 općina s područja Regionalnog centra Mostar u kojima će biti realizirani projekti obnove individualnih stambenih jedinica, rekonstrukcije zgrada zajedničkog stanovanja i elektrifikacija povratničkih lokacija i objekata. Projekt obnove individualnih stambenih jedinica vrijednosti 2.135.000 KM bit će realiziran u 13 općina mostarske regije, a za obnovu stambene zgrade u Stocu osigurano je 80.000 KM.  Projekt elektrifikacije povratničkih lokacija i objekata vrijednosti 709.000 KM bit će realiziran u šest općina na području Regionalnog centra Mostar.

 Ministar  Halilović kazao je kako je u posljednje tri godine primjetno značajno izdvajanje financijskih sredstava s državne razine za povratak i njegovu održivost te da se prosječno godišnje za to izdvaja oko 50 milijuna KM.

-Ministarstvo  je zajedno s drugim razinama vlasti u BiH uradilo revidiranu strategiju povratka te je prošlo prvo čitanje u državnom parlamentu. Ako revidirana strategija budu usvojena, tada bi se za problem povratka moglo osigurati preko milijardu maraka te bi se mogao riješiti do 2015. godine - ocijenio je Halilović te dodao da je za povratak u BiH prijavljeno oko 47 000 obitelji. Najveći dio novčanih sredstava ovim memorandumima dobio je Mostar i to u iznosu od 800 000 KM. Po riječima Radmile Komadine, glavne savjetnice gradonačelnika Mostara, 300 000 KM predviđeno je za bošnjačke povratnike, 300 000 KM za srpske povratnike, a za hrvatske povratnike bit će osigurano 200 000 KM. Mostar je tijekom posljednjeg rata bio jedan od najrazrušenijih gradova u BiH, a  upravo je Grad Mostar prije dvije godine prvi započeo projekt obnove 25 stambenih zgrada s oko 250 stanova, u čijem financiranju zajednički sudjeluju sve razine vlasti u BiH, od grada, preko županija  entiteta do države. Taj projekt vrijedan je 12,5 milijuna KM.