VUKOVIĆ PRED ŠATOROM Nemamo dobrih iskustava s Vladom HNŽ, od ponedjeljka idemo u nove akcije

Sindikati pred šatorom
Hercegovina.info

Proljetni, sunčan dan doveo je veći broj članova sindikata medicinara pred šator koji je postavljen pored zgrade Vlade Hercegovačko - neretvanske županije. Osim članova sindikata, uposlenika zdravstvenih ustanova, svratili su i brojni građani.

U razgovoru sa prisutnim sindikalistima, kazali su kako građani svakodnevno pružaju podršku bilo da je to riječima, ili u hrani ili na neki drugi način. U šatoru je bio prisutan i Dalibor Vuković kojeg smo zamolili za kratku izjavu za Hercegovina.info. Evo što je rekao:

"Dan protječe odlično. Naši zdravstveni radnici su okupljeni ponovno ispred šatora i odrađuju se neki radovi. Učvršćuje se pod i radimo na učvršćivanju konstrukcije kako bi poboljšali uvjete u samom šatoru. Ljudi nam daju podršku, donose nam hranu. Brojni restorani i kafići su nam ponudili svoje usluge. Svima se njima zahvaljujemo. Imamo zaista veliku podršku građana, zdravstvenih radnika, njihovih kolega, prijatelja, susjeda i brojnih drugih.

Sindikati pred šatorom

Naše sljedeće akcije biti će od ponedjeljka u skladu s odgovorom Vlade i u skladu onoga što oni poduzmu svezi ovoga što smo potpisali. Pregovarački timovi će se sastati u roku deset dana, pa ćemo vidjeti što će se događati.

Iščekujemo daj famozni odgovor ministra rada. Mi smatramo da su vrlo loši pravnici u samom ministarstvu zdravstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) u sektoru rada. Oni svako malo šalju dopise Federalnom ministarstvu rada da im tumači neke osnovne odredbe zakona o radu.

Iščekujemo također i presudu Općinskog suda u Mostaru i zakazivanje ročišta. Nadamo se pravednoj i zakonitoj odluci suda. Štrajk je najmoćnije oružje Sindikata kojim brani svoje interese i on je neupitan i zakonit. Kao takvog mi ga u punom kapacitetu koristimo da bi zaštitili prava radnika i što prije s Vladom HNŽ-a potpisali kolektivni ugovor", kaže Vuković.

Sindikati pred šatorom

Upitali smo ga je li razgovarao s kolegom Anićem o sastanku s predstavnicima Vlade HNŽ, te je li bilo konkretnijih ponuda.

"Oni su njega primili u Uredu gdje su razgovarali o brojnim temama pa tako i o g. Vukoviću. Razgovor je bio otvorenih karata kako mi je kolega rekao. Neke stvari su se u neku ruku i raščistile. Mi smo zajednički donijeli odluku da sam Anić uđe. Možda su oni imali namjeru da razbiju Sindikat razbiju time, pa smo im mi učinili tu uslugu iako je to bila jedna teška odluka.

Sada mi njih pozivamo da oni progutaju jednu gorku pilulu i da pozovu pregovarački tim Nezavisnog Sindikata SKB-a Mostar pa da ispregovaramo kolektivni ugovor, a ne da se miješaju u unutarnje funkcioniranje sindikata i time ishode promjene nekih članova koji im ne odgovaraju, pa i moju malenkost", ističe Vuković.

Sindikati pred šatorom

Upitan, je li se spominjao neki konkretan datum početka pregovora i razgovora, Vuković odgovara:

"Do sada nikakvih pozitivnih iskustava s Vladom nismo imali. Oni nisu ispoštovali niti jedan zakonski rok do sada. Svakog puta su radili suprotno zakonu o radu, a posebno taj maligni sektor rada ministarstva zdravstva na čelu s g. Vujicom i ministrom Opsenicom. Taj dio je najodgovorniji za sve ove pravne zavrzlame. Oni odugovlače i u ovom trenutku. Svake sekunde se može pozvati pregovarački tim i ispregovarati.

Mi smo sutra došli pred Vladu i mogli smo sutradan sastaviti oba tima u Vladi. Pate naši zdravstveni radnici ovakvim tempom i štrajkom. Pate i naši pacijenti koji se vraćaju i kojima nisu omogućene zdravstvene usluge, one koje nisu hitne. Iz tog razloga apeliram sve one koji mogu pritisnuti odgovorne, pa i Skupštinu HNŽ, te i političku vlast u Federaciji da sklone one ljude koji ovo sve blokiraju iz osobnih razloga i da se otvori proces pregovaranja te da se konačno ispregovara kolektivni ugovor", jasan je Vuković.

I narednih dana nastavljamo pratiti događanja na relaciji sindikat - Vlada HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.