Vlast digla ruke od Srednje likovne škole

Pored toga što već tolike godine nemaju svoju zgradu, čak ne raspolažu s dovoljno prostora za rad, što im znatno otežava nastavu. Naime, spomenuta škola je jedna od dviju preostalih škola koje još uvijek djeluju u podstanarstvu na području Mostara.

Teški uvjeti

Prema riječima ravnatelja Likovno umjetničke škole Željka Šnatingera, rješenje za brojne probleme s kojima se zaposleni, kao i sami učenici, svakodnevno susreću se ne nazire, jer gradske vlasti na njihove brojne zahtjeve za pomoć ne pruža odgovore.

''Čim padne prva kiša prostor u kojem održavamo nastavu poplavi i postaje nemoguć za boravak. Raspolažemo s jednom prostorijom za teoretsku nastavu i holom za praktičnu, dok na raspolaganju imamo samo jedan toalet u jako lošem stanju, koji koriste i učenici i zaposlenici'', kazao je Šnatinger. On tvrdi i to da u zimskim danima učenici tijekom nastave zbog hladnoće ne mogu skinuti jakne jer radi samo jedan radijator.

Šnatinger naglašava kako se već davno prestao nadati da će ikada dobiti priliku da usele u novu zgradu s obzirom da se već odavno nitko ne interesira za postojeće stanje ove ustanove i uvjete u kojim djeluju učenici jedne od mostarskih škola.

''Učenici se zaista drude i daju sve od sebe da napreduju7 svakim danom, ali da bi djeca dobila adekvatno obrazovanje, potrebno je osigurati im dodatne učionice za rad, potreban im je prostor za održavanje prakse, kao i prostor za školsku knjižnicu te sportsku dvoranu, koju im osnovna škola u kojoj su podstanari ne dopušta da koriste'', istaknuo je Šnatinger.

Suočeni s pritiskom

No, problem koji se počeo javljati u posljednje vrijeme, kako on kaže, jeste pritisak Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića da napuste njihove prostorije.

''Mi razumijemo da je osnovnoj školi ovaj prostor koji koristimo potreban, ali ne vidim rješenje za taj problem, jer nemamo drugih mogućnosti nego da ostanemo tu dok se Grad ne udostoji i ne riješi pitanje naše daljnje sudbine'', rekao je Šnatinger.

Također je naglasio kako svaki dan, ma koliko teška situacija bila, dajke sve od sebe da učenici ne izgube nadu da će uskoro useliti u novu zgradu i imati svoj krov nad glavom, te u zadovoljavajućim uvjetima za rad nastaviti raditi ono što vole i za što su rođeni.

Nema sredstava

Prilikom našeg razgovora s načelnikom Odjela za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Božom Ćorićem rečeno nam je da Srednja škola likovnih umjetnosti djeluje u izuzetno lošim uvjetima za rad, jer se nastava izvodi u učionicama koje ne zadovoljavaju standarde obrazovanja namjenjenog za ovu školu. No, zbog nedostatka financija na računu Grada Mostara, prema njegovim riječima, nije moguće osigurati novi objekt za ovu školu, piše Dnevni list.