Vijećnici prihvatili Inzkove upute, poništava se prvi krug biranja gradonačelnika

U mostarskoj Gradskoj vijećnici se od 13 sati nastavlja prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća na čijem dnevnom redu je drugi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara. Podsjetimo, 35 vijećnika birat će između Marija Kordića, kandidata HDZ-a BiH te Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar. Prva sjednica je bila prekinuta jer su kvorum svojim odlaskom srušili predstavnici Koalicije za Mostar kojima, i nakon osam godina bezvlašća, treba dodatno vremena za razmišljanje.

U priopćenju iz Gradskog vijeća, koje je potpisao predsjednik Ivan Zelenika, navedeno je da se Vijeće, prema propisanim procedurama, odlučilo za nastavak sjednice, unatoč odluci OHR-a da poništi prvi krug.

Ipak, uvodna rasprava dovela je do zajedničkog zaključka vijećnika kako žele postupiti prema uputama Visokog predstavnika te da se ponovi prvi krug glasovanja za gradonačelnika koji će se ovaj put obaviti tajno.

Ono što je pak dodatno sporno, jest proces kandidature za mjesto gradonačelnika, koji nije izvršen prema važećem statutu. Arman Zalihić se zbog navedenog želi vratiti još jedan korak unazad kako bi se uspostavilo povjerenstvo za izbor gradonačelnika i ovaj dio odradio po statutu. U suprotnom će predstavnici BH Bloka napustiti sjednicu. Na ovo je već upućivao i na prvoj sjednici u petak.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika pak smatra kako ovaj propust nije naveden u pismu Visokog predstavnika te da se proces vrati samo na prvi krug glasovanja. 

Vijećnici se složili - Poništava se prvi krug glasovanja za gradonačelnika

Nakon stanke od sat vremena, vijećnik Slaven Bevanda je iznio prijedlog Novog zaključka koji bi okvirno bio sljedeći:

"Zaključak o javnom glasovanju za izbor gradonačelnika sa sjednice od 5.2. stavlja se izvan snage. Pored već postojećih kandidatura, Irme Baralije, Zlatka Guzina i Marija Kordića, omogućuje se dodatno kandidiranje te se formira odbor za izbore koji se sastoji od po jednog predstavnika nominiranog od po jednog kluba vijećnika te tajnice Marije Soldo.

Također, omogućuje se glasovanje Boški Ćavar na način da će članovi odbora za izbor otići do nje i istoj omogućiti da glasa u postupku tajnog glasanja". Svih 35 vijećnika je prihvatilo ovaj zaključak čime je poništen prvi krug izbora za gradonačelnika i čime će se postupiti ponovnom, ali ovaj put, tajnom glasovanju za gradonačelnika.

Guzin uoči sjednice smatra kako treba poslušati Inzka i ponoviti prvi krug

Hoćemo li danas gledati ponovljeni prvi krug ili drugi krug biranja novog gradonačelnika saznat ćemo za vrijeme sjednice. Zlatko Guzin je uoči sjednice kazao kako je on legalist i da se zalaže za poštivanje odluke Visokog predstavnika. Naveo je i da, koliko on zna, nije bilo razgovora s BH Blokom.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević se uoči sjednice nada kako će se strasti smiriti te kako će se danas izabrati novi gradonačelnik. Ipak, navodi kako u Mostaru postoje veći problemi koje bi trebalo rješavati od onog tko će biti prvi čovjek grada na Neretvi.

Podsjetimo, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poništio je prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara. On je intervenirao jer je glasovanje bilo javno, umjesto, tajno, kako je to predviđeno Statutom Grada.

"Prisiljen sam intervenirati kako bih podsjetio gradske vijećnike da se izbori za gradonačelnika Mostara moraju provesti u skaldu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno", navedeno je, između ostalog, u odluci visokog predstavnika.

Zelenika se za sazivanje ove sjednice pak poziva na član 100 stavak dva Poslovnika Gradskog vijeća.