UDRUŽENJE NOVINARA Krizni stožer HNŽ-a želi uvesti cenzuru, sve je ovo “paravan” za izbjegavanje odgovora

UDRUŽENJE NOVINARA Krizni stožer HNŽ-a želi uvesti cenzuru, sve je ovo “paravan” za izbjegavanje odgovora
hercegovina.info

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari rezolutno zahtijeva od Kriznog stožera Hercegovačko–neretvanske županije hitno povlačenje odluke o zabrani prisustva novinara press konferencijama koje se održavaju u Mostaru, uz obrazloženje da se ovim postupkom štiti zdravlje novinara i poštuje zabrana okuljanja.

"UO BH novinara smatra ovu odluku političkom i manipulativnom, te direktno usmjerenom protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način. Posebno je nedopustivo da se novinari isključuju sa press konferencija u Mostaru poslije mjesec dana uobučajenog sudjelovanja medijskih ekipa na press konferencijama, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance. Ovaj postupak je također pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, “paravan” za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji", navode iz Udruženja/udruge BH novinari.

Iz Udruženja naglašavaju kako mediji i javnost u Mostaru s pravom očekuju da vlasti ove županije u krizna vremena pokažu viši stupanj razumijevanja, odgovornosti i transparetnosti, posebno o pitanjima koja su povezana sa Covidom 19 i zaštitom javnog zdravlja građana.

"Ukoliko članovi Kriznog stožera ne opozovu svoju odluku u sljedeća 24 sata, BH novinari će pozvati sve medije i novinare HNŽ na bojkot javnih istupa članova Stožera, kao i drugih javnih dužnosnika ove županije.

Zbog svega navedenog, BH novinaraiće pozvati međunarodne organizacije i europske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa Covidom-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.