Učenici iz osnovnih i srednjih škola će koristiti Nsoftove aplikacije Rolla za tjelesni odgoj

Rolla App
Rolla App

Biti aktivan dio je školskog života, a vježbanje je jako važno za tjelesno i mentalno zdravlje učenika. No zbog svjetske pandemije koronavirusa, pod velikim upitnikom je kako održavati tjelesni i zdravstveni odgoj u školama, a da se ipak poštuju pravila socijalne distance.

Virtualni tjelesni odgoj

Sportski savez grada Mostara na čelu s direktorom saveza Dženanom Šutom došao je na ideju da se za nastavu tjelesnog koristi Rolla, set online aplikacija koje pomažu korisnicima da prate, natječu se i zabavljaju dok vježbaju, na otvorenom i u zatvorenom. Cilj je da učenici iz cijele Bosne i Hercegovine redovno džogiraju, odnosno trče na zatvorenom, ali ne u sportskoj dvorani, nego u svojoj sobi ili dnevnom boravku. Ono što će ih zabavljati i motivirati je virtualni svijet u kojem će se susretati i natjecati s učenicima iz svog razreda i škole, ali i ostalih škola iz države.

Kako se aplikacija koristi

Rolla aplikacije su besplatne, a osim pametnog mobitela na kojeg učenici trebaju preuzeti i instalirati aplikacije Rolla One i Rolla World, od opreme je još potreban laptop s instaliranom desktop aplikacijom Rolla Cast. Aplikacija Rolla One služi za praćenje broja napravljenih koraka i svih ostalih metrika bitnih za džogiranje, te natjecanja među razredima i školama. Ostale dvije aplikacije se koriste za izvođenje same aktivnosti - Rolla World na mobitelu broji korake, dok se igra i virtualni svijet prikazuju na laptopu pomoću aplikacije Rolla Cast.

Kako je došlo do suradnje

Na aplikacijama Rolla radi mali tim iz softverske tvrtke NSoft, koji je na svojim društvenim mrežama objavio vijest o dostupnoj beta verziji aplikacije. Direktor sportskog saveza grada Mostara je zatim stupio u kontakt s direktoricom Rolle Ivom Đikić, koja je ujedno održala i prezentaciju proizvoda i edukacije za nastavnike tjelesnog odgoja zainteresiranih škola. Osim aplikacijama, nastavnici i ravnatelji škola koji sudjeluju u ovom projektu imaju i uvid u fizičku aktivnost svakog učenika.

“Nadamo se da ćemo ovom suradnjom potaknuti učenike na fizičku aktivnost putem online aplikacija, promijeniti način izvođenja nastave tjelesnog odgoja te pomoći mjerama prevencije širenja koronavirusa. Ovim putem pozivamo nastavnike tjelesnog odgoja i ravnatelje škola koji se žele uključiti u projekt da nas kontaktiraju na [email protected].”, rekla je Iva Đikić, direktorica Rolle.