FOTO  UBORAK Zbog pandemije nećemo blokirati deponiju, ali ako ne bude rješenja nemamo izbora

Uborak
hercegovina.info

Mještani okolnih naselja i aktivisti okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" u subotu su ispred regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostaar još jednom upozorili na taj ekološki problem.

- Već neko vrijeme se nismo okupljali, pa smo odlučili danas ponovno doći na Uborak i poslati poruku da smo još tu i da očekujemo rješenje našeg problema - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku za koje kažu da je odavno premašilo predviđeni kapacitet te da od početka 2019. godine nema niti jedan potreban dokument za rad. Oni traže sanaciju Uborka i otvaranje novog odlagališta na drugoj lokaciji.

Hujdur je ustvrdio da je za trenutnu situaciju najodgovornija federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i federalni inspektorat, jer su dopustila nastavak odlaganja otpada na Uborku iako je okolišna dozvola davno istekla.

U protekle dvije godine odlagalište je u više navrata bilo blokirana zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo. Hujdur kaže kako aktivisti trenutno ne razmišljaju o novoj blokadi odlagališta, ali najavljuje još aktivniju borbu za svoje ciljeve od kojih, kako je rekao, neće odustati.

- Malo je problematična situacija oko epidemije pa u ovom trenutku nećemo blokirati deponiju, ali ako ne bude rješenja nećemo imati drugog izbora - upozorio je Hujdur.

U traženju rješenja za odlagalište na Uborku prvi korak napravljen je početkom ove godine kada je Grad Mostar odredio šest potencijalnih lokacija za novi deponij, ali dalje od toga se nije otišlo.

Gradske vlasti ranije su navodile kako će rješavanje ovoga problema zahtijevati puno vremena i novca, te da se ništa ne može uraditi preko noći.