U Mostaru se sve svodi na korupciju i bezvlašće

Gatalo tvrdi da se o toj temi nitko od vlasti ni od organizacija nije oglasio, niti ponudio rješenje problema, te da još uvijek nema niti govora o nadoknadi štete koja je načinjena na njegovoj djedovini.

Niz nezakonitosti

Gatalo tvrdi kako se ovdje dogodilo niz nezakonitosti, od neuključivanja susjeda u proces dobivanja suglasnosti, kršenja prostornih propisa, uvođenja susjednih objekata u zone opasnosti, ugrožavanja zdravlja i sigurnosti ljudi, nelegalne prodaje zemljišta i puno toga drugog.

Smatra kako je sve to očit primjer korupcije i kolonijanog odnosa Austrije spram stanovništva u BiH, koji naziva ''procentualizmom'', ističući kako je bit u tome tko će uzeti famoznih 10 posto za nešto jer se u ozračju korupcije sve svodi na to. Gatalo tvrdi kako se čak ni famozne udruge koje se brinu o ljudskim pravima i pravima djeteta po ovom pitanju nisu oglasile.

O javnom pravobranitelju nije želio ni govoriti jer smatra da se ni njima ne isplati ići protiv kolonizatora.

''Zakonske instance sam prošao, žalio sam se onima koji su nezakonitosti pokrili papirima, Gradu i županiji. Smiješno. A najsmiješnije je obrazloženje predsjednika Županijskog suda koji je odbio žalbu. Tu čak spominje neki stan koji je napravljen u nekom potkrovlju bez suglasnosti stanara. Da mi je netko pričao, ne bih vjerovao. Na kraju nema čak ni pouke o pravnom lijeku'', istaknuo je Gatalo.

Tvrdi da su mu radovi bagerom svega četiri metra daleko od prozora sobe u kojoj mu spava dijete rasturili kuću. Uz to navodi da je kuća dosta stara, ispucala i vlaži na sve strane, zbog čega je rekonstrukcija praktično nemoguća. Kaže da od kuće danas koriste samo dvije prostorije, a i to s poteškoćama.

Borba s nepravdom

Stoga Gatalo kaže da razmišlja o preseljenju i traži podstanarski stan za svoju obitelj.

''Žena i dijete moraju otiči, to je sigurno. Ja ću ostati. Pa makar u međuvremenu dobio i Nobela za književnost, neću ići sve dok se ne riješi ova nepravda'', kazao je ljutito Gatalo.

Podsjetimo i to da je ovaj poznati mostarski književnik, boreći se za zdravlje svoje obitelji, napisao i objavio niz epova u desetercu i osmercu o Ljubi Bešliću, nastojeći ga natjerati da poništi nezakonito izdane dozvole za izgradnju.

Problemi pošli prije dvije godine

Poznati mostarski književnik Veselin Gatalo prije dvije godine našao se u jako teškoj situaciji, kada je austrijska tvrtka započela radove na benzinskoj postaji, tik uz kuću koja je više od stotinu godina u posjedu njegove obitelji. Gatalo je tada podnio žalbu Gradskoj upravi, a tek uz pritiske javnosti gradonačelnik Ljubo Bešlić ga je primio i otišao na lice mjesta uvjeriti se u Gatalove navode. Vidjevši stanje stvari i nakon uvida u čudnu dokumentaciju o izgradnji, Bešlić je ustvrdio kako je obmanut i prekinuo radove koji su se ipak nakon tjedan dana neometano nastavili, doznali smo u razgovoru s Gatalom, a piše današnji Dnevni list.