FOTO  U Mostaru održan "Put oko svijeta za 80 minuta"

U Mostaru održan "Put oko svijeta za 80 minuta"
Hercegovina.info

U povodu obilježavanja Dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) i 15. godišnjice rada mostarskog UWC-a u utorak je održan događaj pod nazivom "Put oko svijeta za 80 minuta" na kojem su učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture.

Koordinatorica za odnose s javnošću i komunikacije UWC-a u Mostaru Adla Velagić-Ćurić kazala je kako ove godine mostarski Koledž pohađa 210 učenika iz 59 zemalja svijeta.

"Učenici dolaze iz cijelog svijeta, u prosjeku iz oko 60 zemalja svake godine, a neke od njih su Kostarika, Meksiko, El Salvador, Jordan, Kanada, Španjolska, Francuska, Cipar, te naravno i države regije, a dio učenika dolazi i iz zemalja post-konfliktnog područja, što je također dio naše misije"; kazala je Velagić-Ćurić.

UWC Mostar osnovan je 2006. godine i jedan je od 18 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. To je rezidencijalna škola u kojoj učenici imaju osiguran besplatan smještaj, hranu i školovanje, piše Fena.

Nastava se izvodi po programu međunarodne mature za treći i četvrti razred srednje škole, i to na engleskom jeziku.

Na mostarskom UWC-u od njegova osnutka 2006. godine diplomiralo više od tisući učenika iz više od stotinu država svijeta.

"Veliki broj učenika dolazi s područja cijele BiH, oni dobivaju stipendije, a neki učenici koji su završili naš koledž već su uspješni ljudi u inozemstvu, neki se također vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, a mi ove godine na Koledžu imamo pet zaposlenika koji su naši bivši učenici", kazala je Velagić-Ćurić.

Svi posjetitelji ovog događaja imali su priliku bar jednim dijelom upoznati 60-ak zemalja svijeta, saznati nešto više o svjetskim tradicijama, ali i uživati u ukusnim jelima, tradicionalnim plesovima i glazbi.

Dan UWC-a obilježava se u 18 zemalja svijeta, a sam pokret osnovan je 1962. godine prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

Danas je, također, upriličena i zajednička izložba fotografija učenika mostarskog UWC-a i Gimnazije Mostar pod nazivom "Reimagining Tomorrow", pod mentorstvom slikara i profesora likovne umjetnosti Saše Šantića, a na pozornici Open City Mostar festivala održan je glazbeni program na kojem su nastupali učenici navedenih škola.