U Hercegovačko-neretvanskoj županiji 75 osoba nije poštivalo odredbe samoizolacije

Branko Drinovac
Hercegovina.info

Načečnik Županijskog stožera Civilne zaštite HNŽ-a, Eugen Ćubela naglasio je kako županijski stožer donosi zapovijedi sukladno onima sa više razine, odnosno zapovijedima Federalnog stožera Civilne zaštite. 

"Ne kažem da u tim zapovijedima nije bilo manjkavosti, svi smo ljudi i možemo pogriješiti. Zato radimo dopune i ispravke zapovijedi. Ono što se događalo u proteklom razdoblju, a sada mislimo da se neće događati to je tumačenje zapovijedi koje dođu od županijskog stožera. To se dogodilo u Mostaru gdje su 'iskakali' s nekim zapovijedima. Mi smo dodatno poslali objašnjenja svim gradskim i općinskim stožerima da se ponašaju sukladno hijerarhiji. 

Operativni centar Stožera civilne zaštite je od prvog dana popunjen sa dodatnim ljudima iz struke, što epidemiologa, što psihologa i samih uposlenika koji su se stavili na raspolaganje sa svim svojim resursima. U posljednjim danima Operativni centar je imao više od 32000 poziva koji su odnosili većinom na kršenje zabrane samoizolacije.

Moramo se ponašati odgovorno i savjesno po napucima Kriznog stožera ako želimo dobro svojoj djeci, svojim roditeljima, a samim time i sebi samima", naglasio je Eugen Ćubela u izjavi za medije. 

Od 16. ožujka do danas MUP HNŽ-a je zaprimio 862 rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. 

"Temeljem ovih rješenja urađene su službene kontrole i postupanja i obavljeno ukupno 2237 kontrola, evidentirano je 75 prekršitelja, osoba koje nisu postupale po odredbama rješanja. Podaci su dostavljeni federalnim, županijskim i općinskim inspekcijama na daljnje postupanje. Što se tiče policijskog sata tu nismo imali problema, sve naredbe su poštivane i policija će i dalje sudjelovati u izvrđenju ovih zapovijedi", kazao je Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.