FOTO  U galeriji 'Aluminij' otvorena izložba Antuna Masle

Galerija Aluminij, Antun Masle
Maslina izložba pod nazivom „Riječi boje i boja riječi - ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci", postavljena je u suorganizaciji Mostarskog proljeća, Dubrovačkih ljetnih igara i Galerije „Aluminij", a svečano ju je otvorila ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović.

"Nije mala stvar u Galeriji „Aluminij" imati izložbu Antuna Masle, vrhunskog hrvatskog slikara", kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, ocijenivši kako je „izložba prepoznatljiva po osebujnom, samosvojnom Maslinom stilu, tako složenog i dubokog slikarstva, a opet tako nalik pojednostavljenoj infantilističkoj zaigranosti na platnu".

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović dodao je da su u Matici ponosni što se Dubrovačke ljetne igre, s kojima surađuju pune dvije decenije, ove godine u Mostaru predstavljaju izložbom kultnog hrvatskog umjetnika.

Masle je rođen 1. septembra 1919. u Orašcu kraj Dubrovnika, a preminuo je 20. avgusta 1967. godine. Diplomirao je slikarstvo 1942. godine, na zagrebačkoj ALU, a prvu je samostalnu izložbu priredio 1952. godine u Dubrovniku. U razdoblju od 1955. do 1964. izlagao je i u Francuskoj, Italiji, SAD-u... Njegova monografija objavljena je 1986. godine, a zbirka njegovih pjesama koju je uredio Luko Paljetak, 1997. godine.

Izložba u Galeriji "Aluminij" će biti otvorena do 11. maja.