Bolnica u Mostaru bez novca, ZZO blokiran

KBC Mostar

Piše: Zoran Krešić / Večerni list

Posljedice

Od početka siječnja su zbog toga izravno ugrožena prava osiguranika, niti jedan pacijent ne bi smio biti upućen na liječenje, trebalo je nastupiti, iako još uvijek nije, uskraćivanje opskrbe lijekovima i ortopedskim pomagalima, putni, pogrebni troškovi, naknade bolovanja, prijenos novca zdravstvenim ustanovama. Unatoč svemu prevladali su politički interesi, a ne interesi građana i zdravstvenih ustanova koje su u katastrofalno teškim uvjetima poslovanja. Naime, iako je Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a još 22. prosinca 2011. usvojio svoj godišnji financijski plan za 2012. godinu, što je svojevrsni proračun, po kojemu može funkcionirati ova ustanova, ovaj dokument se iz neobjašnjivih razloga nije našao na sjednici Vlade. Plan je tada proslijeđen ministru zdravstva HNŽ-a Mladenu Boškoviću, kao resornom ministru koji je onda trebao tražiti suglasnost ministra financija.

Procedura

Nakon toga, financijski je plan Zavoda, odnosno svojevrsni proračun ove institucije, trebao biti dostavljen Vladi. No, ovaj financijski plan iako je usvojen na vijeću 22. prosinca prošle godine nije predložen na Vladi iz čudnih i nepoznatih razloga iako je, također, bio dostavljen i predsjedniku Vlade HNŽ-a Denisu Lasiću i ministru financija Samiru Hadžihusejnoviću, ali je zato stigao u skupštinske klupe kamo nije niti trebao doći jer Skupština samo prihvaća informaciju o radu Zavoda a ne odlučuje o financijskome planu. 
Naime, prema propisima Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o proračunu i Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ovlast je i obveza Upravnog vijeća donijeti Financijski plan, što je i učinjeno kako je to predviđeno, dok taj dokument samo kao informaciju razmatra skupština. Ova je informacija naime jedino važna za usvajanje ukupnog proračuna županije a ne nikako kao dokument o kojemu glasuju zastupnici.