SVJEDOČILE SUPRUGA I KĆERKA MAKE RADIĆA "Cviki je tražio novac i stalno zvonio"

Suđenje Cviki
Hercegovina.info

Josip Cvitanović Cviki (47) optužen za ubojstvo Marka Radića Make danas se u nastavku glavnog pretresa, ponovo, obrušio na Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru.

Nakon što ih je u zadnja dva ročišta prošlog tjedna optuživao da negiraju genocid u Srebrenici, danas je to naveo kao razlog kojim traži njihovo izuzeće. Uz genocid u Srebrenici, dodao je i to da negiraju zločin u Vukovaru, a posebno je tražio izuzeće Zadrića.

Prethodno je Zadrić naveo da je odvjetnik Branko Karadeglić, za kojeg je Cvitanović ustvrdio da ima punomoć da ga zastupa, nakon što ga je u prošli četvrtak posjetio u pritvorskoj jedinici KPZ-a Mostar, odustao od toga da ga brani, piše Dnevni Avaz.

Iako je njegov odvjetnik, po službenoj dužnosti, kojeg je, pak, Cvitanović odabrao, Sead Kajtaz tražio da ga Sud razriješi, „jer je očigledno da njegov branjenik u njega nema povjerenje“, ipak, obrazloženo je da se za to nisu stekli uvjeti.

Zvonio na interfon

Nakon jednosatne pauze, tijekom koje su odbijeni Cvitanovićevi zahtjevi, glavni pretres je nastavljen svjedočenjem Radićeve kćerke, Sare.

Ona je bila svjedok događaja, odnosno, pred njenim očima je Cvitanović pucao u njenog oca 9. studenog prošle godine.

Ispričala je da su njeni roditelji, nakon što joj je otac 2019. godine pušten iz zatvora, odselili u obiteljsku kuću u Bijelom Polju, dok su u njihovom stanu u ulici Brune Bušića živjele ona i sestra. Kazala je da je Cvitanović dva mjeseca prije ubojstva stalno zvonio na njihov interfon te da se skoro nikad nije oglašavao na pitanje : „Tko je?“. Nakon što se jednom, kako je navela, zaderala, Cviki se oglasio pitanjem je li joj tata kod kuće.

U večeri kada se dogodilo ubojstvo, njeni roditelji su nešto prije šest sati došli u Mostar, jer je njoj trebao automobil da nešto obavi. Ispričala je da se brzo vratila, a dolaskom u stan je zatekla oca, majku i sestru u svađi. Otac je, kazala je , imao ranu na čelu, a ispričali su joj da se sukobio sa Cvikijem, koji je prethodno zvonio na interfon. Nakon što je njen otac, kazala je, izašao vani da ga pita što hoće, a Cviki mu je uzvratio kako se želi pobiti te ga je njen otac udario glavom i vratio se u stan. U međuvremenu je njen otac nazvao prijatelja Željka Planinića, ispričavši mu za to i zamolivši ga da dođe, nakon čega je uzeo jaknu i mobitel i istrčao iz stana. 

Ona je, kazala je, potrčala za njim kako bi bila s njim dok Planinić ne dođe. Dok su silazili spazili su Cvikija u liftu, koji je sa sobom imao, kako je navela, veliku pušku. Kada je Cviki njih vidio, njen otac se, rekla je, počeo derati : „Ne Cviki, jesi li normalan“, dok je ona počela vrištati. U međuvremenu je zalupala na vrata susjedima na prvom katu i dok im je ona pokušala reći šta se događa, začula se pucnjava.

Mijenjao brojeve telefona

Cvitanović je pitao kako zna da im je baš on dva mjeseca ranije stalno zvonio na interfon, Radić je kazala da je to prestalo nakon što ga je njena majka, dok ga je jednom srela, upozorila da to ne čini.

Njena majka, Anđelka je to potvrdila, kazavši kako mu je rekla da će ga, ako se to nastavi, prijaviti policiji, što „nažalost nije učinila“. Rekla je da je njen suprug mijenjao brojeve telefona upravo zbog Cvikija, jer je od njega tražio novac, a svjedočila je i druga Radićeva kćerka, Marita. One su bile i posljednji svjedoci optužbe, a Cvitanović je rekao da ima dva svjedoka, čiji će identitet pismeno dostaviti radi njihove sigurnosti. Jedan je, kazao je, očevidac događaja, a drugi će svjedočiti o tome da mu je Radić prijetio.

Postupajući tužitelj, Željko Rezo je dostavio izmijenjenu optužnicu u dijelu da je ubojstvo počinjeno s direktnim umišljajem.