Svi korisnici poračuna od ponedjeljka u štrajku

mostar gradonačelnik, Mostar, Gradsko vijeće Mostar
...ve dok visoki predstavnik ne riješi ono što su zakomplicirali i ne znaju riješiti ljudi koji vode grad Mostar, potvrdio nam je predsjednik Sindikata Gradske uprave Mostar Emir Topuz.
Izvršiti pritisak i na Inzka

“Nije nam je drago što smo primorani na ovakve aktivnosti koje će opet po najviše osjetiti sami građani, ali to je jedini način da dobijemo svoja prava i da se iznađe rješenje te da konačno ovaj grad počne funkcionirati”, kazao je Topuz. On tvrdi da se cijela situacija oko proračuna pretvorila u jednu užasnu agoniju koja se mora prekinuti, a smatra da je to jedino moguće zajedničkim štrajkom. Oštro je osudio i neodgovornost vlasti koja je izazvala novonastalu situaciju, jer ni nakon najave ovakvih zbivanja u slučaju njihovog nerada nije ništa riješeno.
“Mi smo na sastanku održanom 5. studenoga donijeli odluku da će sve sindikalne organizacije stupiti u generalni štrajk ukoliko se proračun ne usvoji u roku od deset dana”, podsjetio je Topuz. Stoga će, po njegovim riječima, onako kako je dogovoreno, u ponedjeljak sve sindikalne organizacije biti primorane na obustavu rada i stupanje u štrajk. Tako će, po Topuzovim riječima, sindikati Gradske uprave, obrazovanja i dječji vrtići, odnosno sve javne ustanove korisnici gradskog proračuna, uz punu podršku nevladinih organizacija, u borbi za čistu egzistenciju morati dovesti do blokade grada, kako bi skrenuli pozornost na svoja prava. Tvrdi da su visokog  predstavnika Valentina Inzka preko ureda u Mostaru kontaktirali u dva navrata, ali im se još nije službeno obratio.
“Mislim da ćemo ovim potezom izvršiti veliki pritisak i na visokog predstavnika, kako bi konačno donio odluku o financiranju, a vjerujemo da će poduzeti i rigorozne mjere prema pripadnicima Gradskog vijeća”, objasnio je Topuz.

Potpuna blokada grada

Sličnog stava je i predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca, koji se nada da će se ipak ostvariti kontakt s Inzkom i pronaći rješenje. No,  ako uistinu nisu dovoljna sva upozorenja, Zovko tvrdi da će mostarski vatrogasci poduzeti drastične poduhvate, te obustavom prometa u Salakovcu i dovesti do potpune blokade grada, koja bi izazvala probleme širih razmjera.
“Ako dođe do toga, bit će potpuna obustava, što znači da ćemo upotrijebiti  sva raspoloživa sredstva i nema povratka dok se ne dobije traženo,  a u tom slučaju neće biti upitan samo gradski proračun, jer se mi ne vraćamo dok se ne ostvare sva naša prava”, oštro zaključuje Zovko.

Dječji vrtići stupaju u štrajk

Sve jedinice Dječjih vrtića u Mostaru će u ponedjeljak, 16 studenoga stupiti u štrajk upozorenja, koji će se održati s početkom u 6.30 sati i trajati sve do 8.30 sati, i to dva dana uzastopce, kako stoji u priopćenju Neovisnih sindikata Dječjih vrtića. Kao razlozi štrajka navode se izjednačavanje plaća s ostalim korisnicima proračuna Grada Mostara i  redovita isplata plaće.

Piše: Gordana Šimović