FOTO  Sveučilište opet u nemilosti hrvatskih županija

čelništva županija s hrvatskom većinom. Posljednji slučaj je rebalans proračuna u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, čija je Vlada izdvajanje za Sveučilište smanjila za više od pola milijuna KM.

Večernji list piše kako toj odluci nisu prethodile bilo kakve konzultacije s predstavnicima mostarskoga Sveučilišta. Najnoviji financijski udar na Sveučilište mogao bi imati katastrofalne posljedice s obzirom na to da je trenutačnih četiri milijuna maraka, koliko Vlada HNŽ- a predviđa izdvojiti za Sveučilište, nedostatno za visokoobrazovnu ustanovu. Tako će u ovoj godini HNŽ za Sveučilište izdvojiti čak 28 posto ili gotovo trećinu manje novca u odnosu na lani.

U Vladi HNŽ-a takav odnos prema Sveučilištu pravdaju rebalansom te slabijim punjenjem proračuna. No, u Vladi HNŽ-a najavljuju novi rebalans u listopadu gdje bi se Sveučilište ponovno moglo naći na udaru, a što bi izazvalo nesagledive posljedice.

Kao osnivači, u potpunosti su zakazale i Zapadnohercegovačka županija čiji dug u ovoj godini iznosi čak 700.000 KM te Hercegbosanska s dugom od 200.000 KM.

Usporedbe radi, za zeničko sveučilište čiji je jedni osnivač i financijer Zeničko-dobojska županija, sama izdvaja više sredstava za to sveučilište, nego sve hrvatske županije zajedno za Sveučilište u Mostaru.