Svećenik iz samostana u Međugorju u teškom stanju, u Čitluku novi klaster vezan za gospodarski subjekt

Doktorica Andrea Jurić
Hercegovina.info

Iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a potvrdili su kako je u SKB Mostar preminuo muškarac iz Čapljine. Radi se o osobi koja je jedina primljena iz Čapljine sa zarazom koronavirusom koja je rođena 1934. godine. Muškarac je od prije imao zdravstvene tegobe od nepokretnosti do težih tegoba u respiratornom sustavu.

Hercegovačko-neretvanska županija ima ukupno 103 pozitivna slučaja na COVID-19, od čega dva tijekom jučerašnjeg dana. 

"Mislim da smo uspostavili jednu dobru mrežu epidemiologa kojih najviše nedostaje u ovim trenucima,  kada je dogodila ova pandemija. Sada imamo jednog epidemiologa koji nadzire situaciju u SKB Mostar, uspjeli smo dobiti jednog epidemiologa u Konjicu koji kordinira sve aktivnosti koje se odvijaju, a sada u Čitluku gdje je najveće žarište imamo doktoricu Andreu Jurić.

Imamo povremeno skokove oboljelih, tako smo veći broj pozitivnih imali u petak. Međutim, to je sve zahvaljujući mjerama koje provodimo, upravo ovoj samoizolaciji svih sumnjivih slučajeva, ali također i mjera da se ljudi ne kreću i ostanu kući. Hvala im na tome što se pridržavaju mjera i na taj način uspijevamo širenje koronavirusa", kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i član Kriznog stožera HNŽ, prim. dr. Nermin Avdić.

On je naglasio kako najveća opasnost prijeti od asimptomatskih slučajeva koji imaju skoro nikakve simptome i kreću se među stanovništvom. Socijalna razdvajanja i ostanak kući i maksimalno smanjenje društvenih kontakata ne dozvoljavaju da takvi slučajevi ne naprave nova žarišta

Od 4. travnja doktorica Andrea Jurić zajedno sa timom higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Čitluk zadužena je za provođenje svih epidemioloških mjera u cilju suzbijanja epidemije u toj općini.

"U samostanu u Miletini su 23 časne sestre i jedan svećenik, iz tog samostana jedna časna sestra je hospitializirana, svi ostali su u nadzoru. Drugi samostan koji se dovodi u vezu s ovim je samostan u Međugorju koji ima dva objekta. U jednom objektu je sedam časnih sestara koje su sve u nadzoru i jedna je pozitivna, a drugi objekt ima 14 svećenika i svi su negativni osim jednog svećenika koji je hospitaliziran, te je on u težem stanju. Sljedeća institucija koja se vodi u ovom klaster je Majčino selo koje ukupno ima 27 štićenika i svi su pod sanitarnim nadzorom, kao i 61 uposlenik. Danas će u sanitarni nadzor biti uključene i njihove obitelji. Do sada imamo četiri pozitivna štićenika i jednu uposlenu osobu.

U nedjelju smo imali dva pozitivna slučaja na COVID-19 u Čitluku od kojih se jedan povezan sa gospodarskim subjektom, a drugi je lokalna transmisija i tu smo izolirali pet kontakata. Gospodarski subjekt je klaster koji vežemo sa uvezenim iz Osijeka. U gospodarskom subjektu imamo troje pozitivnih na koronavirus. Zatvoreni su objekti i vezano za gospodarski subjekt stavili smo u nadzor 84 osobe. Pored toga kada je u pitanju ovaj gospodarski subjekt imamo dva slučaja sekundarne transimije među članovima obitelji, ali svi su izolirani i pratimo ih", istaknula je epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, doktorica Andrea Jurić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.