Govor dekana na promociji 327 studenata na FPMOZ-u u Mostaru

prof.dr.sc Mario Vasilj, promacija, FPMOZ, prof.dr.sc Mario Vasilj, Mario Vasilj, studenti, dr.sc. Mario Vasilj, prof.dr.sc Mario Vasilj, Mario Vasilj, FPMOZ, HŠK Zrinjski, prof.dr.sc Mario Vasilj, FPMOZ, dekan, govor, promocija, Mario Vasilj, studentski zbor

Govor, dekana Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, dr.sc. Mario Vasilj prenosimo u cijelosti

Poštovani,
prorektore, dekani, kolege profesori, uvaženi gosti, dragi diplomanti, poštovani roditelji i obitelji naših diplomanata.

Sve Vas iskreno pozdravljam u ime Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i zahvaljujem Vama, uvaženi gosti i uzvanici, što ste svojom nazočnošću uveličali ovo naše slavlje: promociju 327 diplomanta: 132 magistara struke: 150 prvostupnika: 40 profesora: 5 viših sportskih trenera.

Dopustite mi u ovom svečanom trenutku čestitati od srca našim diplomantima u ime profesora, asistenata i radnog osoblja Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Mi danas s radošću uživamo u Vašem uspjehu.

Vjerujem da ima nešto u onoj Rousseauovoj [Rusoovoj] da manje uživamo u onom što smo postigli nego u onome čemu se nadamo, naravno da uvijek treba sanjati, ali postoje i trenutci u kojima treba jednostavno uživati. Ovo je jedan takav trenutak.
U danu kada opravdano slavite svoje postignuće ponovno zahvalite svima koji su na bilo koji način bili potpora. Zahvalnost je vrlina koja će Vam očuvati poniznost, a ona je temelj budućih postignuća.

Kažu da je veliki ratnik Hanibal na jednom svom pohodu u trenutku kada se činilo da njegove postrojbe lutaju u divljini i kada je sve njegove zapovjednike polagano počela hvatati panika s punim pouzdanjem izjavio: Ili ćemo naći put ili ćemo ga napraviti.
Ako je odlučnost velika i spremnost da se podredimo našim ciljevima onda nam ništa nije nemoguće. Uostalom vi ste to već pokazali stigavši na cilj. Svrha ovoga Vašeg putovanja ovim danom je ispunjena. Svi se radujemo. I sada kada se pred Vama otvara novi put i početak mi smo uvjereni da će Vam ovo putovanje, koje ste ostvarili studiranjem na našem i Vašem Fakultetu, omogućiti da se bez straha suočite s novim izazovima. Vi imate iskustvo putovanja i znate što je uistinu važno za uspjeh: odrediti cilj, podrediti vlastito ponašanje tom cilju i ustrajati.

Svijet i sve oko nas je otvorena knjiga iz koje treba učiti. Mandel Creighton [Mendel Krajton] tvrdi da je pravi cilj obrazovanja osposobiti čovjeka da može sam nastaviti postavljati pitanja.

Vi ste nova društvena snaga sredina u koje dolazite.

Sigurni smo da ćete oplemeniti društvene sredine u kojima budete radili i djelovali. Uvjereni smo da ćete biti promotori vašega i našega Fakulteta.

I ma kako teško bilo, u vremenima koja su ispred nas, uvjereni smo da ćete znati iskoristiti moć znanja koje ste na ovom svom putovanju uspjeli usvojiti. Vi ste naučili učiti i poučavati druge kako se uči.

Na koncu i Vama koji ste završili tek dionicu putovanja i Vama koji ste stigli na cilj svoga školovanja s apsolutnom uvjerenošću u Vašu daljnju uspješnosti usuđujem se reći vrijeme je za novi početak. Samo naprijed i bez straha Vi znate kako se putuje, kako se ponašati na putovanju, Vi znate da je iznimno važno odrediti cilj i potpuno sam uvjeren da ćete ga i ostvariti.

Svako vam dobro. Živjeli.