Sve veći broj studenata iz Hrvatske u Mostaru

...kako bi se budućim studentima prezentirao rad fakulteta te što svaki od njih nudi budućim studentima, javlja FENA.

Na štandovima fakulteta studenti su imali priliku saznati sve korisne informacije kako bi se što kvalitetnije i bolje upoznali s određenim fakultetom koji ih zanima.

Sve nazočne uvodnim je govorom pozdravio rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Vlado Majstorović.

"Mi vam želimo svima biti na usluzi dajući vam korisne informacije kako biste se što bolje upoznali sa svim fakultetima u Mostaru", kazao je Majstorović. On je također istaknuo kako je njegova osobna želja da se maturanti srednjih škola odluče studirati u Mostaru i proširiti akademsku zajednicu koja je sastoji od 16.000 studenata i 1000 profesora.

"Imamo dislocirane centre u BiH. Smotre smo već održali u Livnu, Žepču, Širokom Brijegu, Orašju i želja nam je vama, nadamo se budućim studentima, zaželjeli dobrodošlicu", rekao je Majstorović koji se nada da će studenti kreirati budućnost Sveučilišta koje će biti još bolje. Ohrabrili su ga odziv i interes studenata iz BiH, ali i iz Republike Hrvatske čijih je studenata iz godine u godinu sve više u Mostaru.

"Veseli nas potpora sveučilišta iz Hrvatske, ali i potpora ostalih sveučilišta iz BiH. Sve nas to ohrabruje kako bismo ostvarili zacrtani cilj, a to je razviti Sveučilište u Mostaru kako bi ono došlo na razinu europskih sveučilišta", kazao je Majstorović.

Ovaj put iskazao je zahvalnost na razumijevanju županijskim vlastima smatrajući kako dovoljno ulažu u školstvo izrazivši zadovoljstvo usvajanjem Zakona o visokom obrazovanju te sredstvima koje vlasti ulažu u mostarsko Sveučilište. Pomoćnik rektora Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Zoran Tomić smatra da je u doba recesije najbolje ulagati u znanost te da očekuje jednak upis studenata kao i prošle.

"Ono što je počelo oko nas jest konkurencija koja nas samo može natjerati na što veće angažiranje. Očekujem da ćemo prihvatiti te izazove te smatram da je Sveučilište u Mostaru najbolje mjesto za visoko obrazovanje. Pitanje je samo hoćemo li uložiti dovoljno napora prema maturantima kako bi svoje daljnje školovanje nastavili upravo ovdje", kazao je Tomić.

Što se tiče samih fakulteta, oni su se zaista potrudili ponuditi sve moguće informacije koje će budućim studentima olakšati upis na željeni fakultet. Tako su se na svakom štandu mogle vidjeti brošure na kojima su detaljno objašnjeni studiji, godina njihovog trajanja, prijave, upisi i ostale informacije vezane za sam fakultet.

Samoj smotri nazočio je velik broj srednjoškolaca koji su se raspitivali što sve fakulteti nude kako bi se što bolje znali opredijeliti za ono što smatraju najprikladnijim. Za njih je jučerašnja smotra bila jako važna jer im je znatno pomogla kako bi bili dobro upućeni u sve potrebne protokole i pravila koja moraju proći prilikom upisa na fakultet.