ŠTO TO KAMERE (NE)BILJEŽE MUP HNŽ se ponovno oglasio o video sustavu na mostarskim ulicama

Kamera radarska kontrola
Hercegovina.info

Na osnovu brojnih pismenih i usmenih upita čitatelja portala Hercegovina.info o novom video - analitičkom sustavu nadzornih kamera MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ), a gdje su se pojavile glasine kako nove kamere bilježe prekršaje vozača u vidu nekorištenja sigurnosnog pojasa, te razgovor na mobitel tijekom vožnje, uputili smo upit MUP-u HNŽ o ovome.

Iz ove institucije su demantirali postojanje takvog sustava. Očitovanje prenosimo u cijelosti.

"Postupajući tragom dezinformacija od 8.1.2021. godine o navodnom postavljanju i puštanju u rad video - analitičkog sustava koji bilježi nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje mimo uobičajene procedure (mimo pravovremenog informiranja javnosti), MUP HNŽ je pravovremeno demantiralo.

Ministarstvo skreće pozornost javnosti na svoje dosadašnje i buduće transparentno postupanje u tom segmentu, gdje je svaka aktivnost po pitanju instaliranja i puštanja u rad video - analitičkog sustava javno i transparentno prezentirana javnosti (priopćenje objavljeno na stranici MUP-a HNŽ 16.7.2018.).

Nove dezinformacije odlučno demantiramo u svim navodima. Naime, video - analitički sustav operativan je u onom obimu kako je pravovremeno i transparentno prezentirano javnosti putem javne prezentacije rada sustava i priopćenja za javnost o počecima njegovog rada (izdata priopćenja za javnost 16.7. 2018., 28.10. 2020. i 30.10. 2020. godine).

Svi podaci o javnim nabavama, uključujući nabavu i nadogradnju video - analitičkog sustava, dostupni su na web stranici MUP-a HNŽ (u rubrici aktualnosti/natječaji/oglasi/tenderi).

Obaveza je MUP-a HNŽ i njegovog policijskog organa da kontinuirano radi na stvaranju što boljih sigurnosnih uvjeta za naše građane, te će u svrhu ostvarivanja tog cilja, a u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti kako do sada tako i nadalje raditi na unaprjeđenju svoga rada, čiji je značajan segment upravo nabava i korištenje tehničkih pomagala, poput video - analitičkog sustava ili drugih sofisticiranih uređaja za nadzor i evidentiranje različitih oblika protupravnog ponašanja.

MUP HNŽ će kao i do sada, pravovremeno i transparentno obavještavati javnost o budućim softverskim i hardverskim nadogradnjama postojećeg video - analitičkog sustava (za što postoje objektivne pretpostavke) ili o nabavci drugog sličnog sofisticiranog rješenja.

Imperativ je MUP-a HNŽ stvaranje sigurnog okružja za život, rad i boravak u HNŽ. Naime, krajnji cilj korištenja video - analitičkog sustava od strane našeg policijskog organa nije kažnjavanje, nego prevencija i podizanje stanja sigurnosti na višu razinu u svim segmentima", navedeno je u odgovoru za Hercegovina.info kojeg je potpisao ministar MUP-a HNŽ Slađan Bevanda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.