GV MOSTAR Novi zaključak, novi kandidat, novi problemi

Uvodna rasprava Gradskog vijeća Mostara danas je dovela do zajedničkog zaključka vijećnika kako žele postupiti prema uputama Visokog predstavnika te da se ponovi prvi krug glasovanja za gradonačelnika koji će se ovaj put obaviti tajno.

Ono što je pak bilo dodatno sporno, jest proces kandidature za mjesto gradonačelnika, koji nije izvršen prema važećem statutu. Arman Zalihić se zbog navedenog želio vratiti još jedan korak unazad kako bi se uspostavilo povjerenstvo za izbor gradonačelnika i ovaj dio odradio po statutu. 

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika je pak smatrao kako ovaj propust nije naveden u pismu Visokog predstavnika te da se proces vrati samo na prvi krug glasovanja. Nakon stanke su se vijećnici složili kako se poništava prvi krug glasovanja za gradonačelnika te kako se formira odbor za izbore.

Vijećnici se složili - Poništava se prvi krug glasovanja za gradonačelnika

Nakon stanke od sat vremena, vijećnik Slaven Bevanda je iznio prijedlog Novog zaključka koji bi okvirno bio sljedeći:

"Zaključak o javnom glasovanju za izbor gradonačelnika sa sjednice od 5.2. stavlja se izvan snage. Pored već postojećih kandidatura, Irme Baralije, Zlatka Guzina i Marija Kordića, omogućuje se dodatno kandidiranje te se formira odbor za izbore koji se sastoji od po jednog predstavnika nominiranog od po jednog kluba vijećnika te tajnice Marije Soldo.

Također, omogućuje se glasovanje Boški Ćavar na način da će članovi odbora za izbor otići do nje i istoj omogućiti da glasa u postupku tajnog glasanja".

Vijećnici prihvatili zaključak, Zalihić novi kandidat!

Svih 35 vijećnika je prihvatilo ovaj zaključak čime je poništen prvi krug izbora za gradonačelnika i čime će se postupiti ponovnom, ali ovaj put, tajnom glasovanju za gradonačelnika.

S obzirom da je dana mogućnost da se prijave dodatni kandidati, među novim kandidatima nalazit će se i Arman Zalihić, član SDP-a, tako da će u utrku za gradonačelnika ići čak četiri kandidata - Irma Baralija, Mario Kordić, Arman Zalihić i Zlatko Guzin.

Odbor za izbore činit će Silivio Bubalo, Kažimir Milićević, Adil Šuta, Adela Gosto, Sanel Žuljević te tajnica Gradskog vijeća Marija Soldo.

Arman Zalihić njegov SDP i vijećnici Prve Motasrke Partije napustili su sjednicu Gradskog vijeća!

Naime, oni su tražili odgodu od pet dana kako bi se dodadno konzultirali i pokušali skupiti podršku Zalihiću. S obzirom da odgoda nije odobrena oni su napustili sjednicu.

Nakon toga je nastavljeno glasovanje za gradonačelnika u prvom krugu bez njihova prisustva s obzirom da dvotrećinski kvorum nije srušen. Vijećnici ulaze jedan po jedan te svoje glasove ostavljaju u kutiju pred tri člana izbornog povjerenstva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.