Statut Mostara pred ustavnim sudom

Mostar, crna kronika, Stari most, skok, Stari most, mostarke, Mostar, nesreća, Stari most, Mostar, filmovi, film festival, izbori 2010, Mostar, Srbi, povratnici, Mostar, Gradsko vijeće Mostar, Bošnjaci, raskol, most, Stari most, Mostar, turizam, Nikola Vranjković, Mostar, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, grad, podjela, Hercegovci, među najvišim u svijetu

Hrvatski zastupnici upozoravaju da način izbora vijećnika i gradonačelnika Mostara ne odražava broj birača te da zbog toga statut diskriminira građane Mostara u odnosu na druga mjesta u BiH.

Zastupnik u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović izjavio je za lokalne medije u Mostaru kako je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, nametnuvši mostarski statut, napravio apsurdan presedan "štetan za Hrvate".

"Svjesno je od Mostara napravljen grad slučaj, kako ga ljudi koji žive u njemu ne bi mogli urediti na najbolji način. Mostar treba biti uređen kao i svi drugi gradovi u BiH", rekao je Jović.

Dodao je kako su Hrvate pod optužbma za segregaciju i podjele, a to, drži on, nije tako. Upozorio je kako za razliku od Mostara, koji je jedinstven grad, postoji podijeljen glavni grad na Sarajevo i istočno Sarajevo.

Podsjećamo, gotovo godinu dana nakon općinskih izbora u BiH samo u Mostaru nije izabran gradonačelnik, jer se bira zamršenim postupkom koji uključuje i zaštitu nacionalnih interesa preko mostarskoga gradskog vijeća.