Stanari Ćirine zgrade četvrt stoljeća podstanari u svome gradu, Bešlić im je pričao šarene laže, uzdaju se da bi Kordić mogao pomoći

Damir Cvitanović
hercegovina.info

Stanari stare Željezničke zgrade Ćiro već dva i pol desetljeća su podstanari vlastitog grada. Svi imaju rješenja da će im se dodijeliti novi stan ukoliko im ne bude obnovljena zgrada. Danas, četvrt stoljeća nakon što su iselili iz svojih stanova, niti im je zgrada u kojoj su bili nositelji stanarskog prava obnovljena, niti su dobili zamjenske stanove što im je obećavao bivši gradonačelnik.

„Nitko nam ne želi dati papir, da se vidi odluka da se zgrada neće obnavljati, a s druge strane Grad nam je dodijelio rješenja da će nam se dodijeliti stanovi s odgovarajućom kvadraturom u Mikačića zgradi. Mi ne zahtjevamo Mikačića zgradu, oni su je sami ponudili, nama je bitno da se naše pitanje riješi“, kaže predstavnik stanara Ćirine zgrade Damir Cvitanović koji predstavlja osam obitelji, od kojih neke žive u Mostaru, neke u Norveškoj, neke u Čitluku, a praktično sve su raskućene u svom gradu". 

Damir Cvitanović

Cvitanović je tako podstanar u svome gradu, a u Ćirinoj zgradi je živio od 1975. do rata. Najgore je što stanari ne mogu podnijeti tužbu, jer im nitko ne dira zgradu. Da je barem srušena imali bi pravne instrumente da nešto postignu. Ovako su ni na nebu ni na zemlji.

„Najgora će biti situacija i kada odluku donesu da nam se dodijeli nešto, izaći će Zakon o otkupu stanova, a mi nećemo imati pravo otkupiti stan po nekoj razumnoj cijeni, sa certifikatima, kao što je sav narod normalno otkupljivao“, objašnjava Cvitanović. Stanari Ćirine zgrade imali su pokušaje sastanaka sa bivšim gradonačelnikom, a pričao im je šarene laže.

Damir Cvitanović

„Prvi sastanak s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem imali smo još dok je Gradska uprava bila u Cernici. Tada smo bili svi na okupu, čak je razgovor i sniman. Bila je to prva godina njegova stolovanja. Rekao je – citiram 'u projektu je izgradnja Mikačića kuće, isprojektirati ćemo jedan kat više da biste vi bili kompenzirani. To su njegove tadašnje riječi, to je bilo prije 12 godina, a od tada do danas se ništa nije promijenilo“, pojašnjava Cvitanović dodavši da im je ista i slična obećanja davala i tadašnja i sadašnja savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina. Uzdaju se da bi novi gradonačelnik mogao pomoći da se iznađe rješenje.

Damir Cvitanović

Prijeratni stanari stare Željezničke zgrade uputili su i zahtjev za hitnu intervenciju, gdje kažu da će blokirati radove u Ulici Ante Starčevića ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. „Svi prijeratni stanari stare Željezničke zgrade u ulici Ante Starčevića broj 1 suglasni su sa tim da nam se dodijele zamjenski stanovi na trećem katu Mikačića kuće kao što je i predviđeno ili na nekim drugim lokacijama u užoj gradskoj jezgri Mostara. Ukoliko ne udovoljite našem Zahtjevu, a sigurni smo da bi trebali i hoćete, jer ne tražimo ništa što nije naše i na što ne polažemo pravo, biti ćemo prisiljeni da se obratimo nadležnoj inspekciji da iste radove zaustave na Međunarodnom sudu pravde za ljudska prava, izbjeglice i raseljena lica, jer 25 i više godina smo pored jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na rješavanje stambenog pitanja, podstanari u svom gradu“, stoji u dopisu upućenom Gradskom vijeću Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.