SLAVKO LAUŠ Kritike roditelja su preuranjene, mi smo doslovno skočili iz 'opanaka u cipele'

Slavko Lauš
Hercegovina.info

Nastava u HNŽ-u obustavljena je u školama zbog koronavirusa, a učenici sada imaju nastavu na daljinu koja je izazvala dosta polemika u javnosti. Pojedini roditelji tvrde kako se ista ne izvodi na adekvatan način, dok ima i onih koji hvale angažman učitelja i nastavnika.

Iz Ministarstva obrazovanja nakon prekida nastave u učionicama pozvali su sve odgojno-obrazovne ustanove da u skladu sa svojim mogućnostima organiziraju nastavni proces putem interneta: web stranice škola, e-maila i društvenih mreža te kontuirano obavještavaju učenike i roditelje o načinu rada.

„Sam početak nastave na daljinu bio je šokantan, bilo je velikih problema i među nama učiteljima, nadam se da je bilo manje među učenicima i njihovim roditeljima. Sve je to za nas jedna novina i zapitali smo što napraviti i kako funkcionirati da ne ostavimo djecu na cjedilu. Tražili smo način da budemo s njim non-stop u kontaktu jer im je to najpotrebnije. Bilo je u početku velikih problema, ali smo pokazali odgovornost, ozbiljnost u svome radu. Mislim da smo se oslobodili onog početnog grča i što vrijeme odmiče mi radimo sve kvalitetnije, iako uvijek može bolje. U kontaktu smo s učenicima što je po meni izuzetno važno i na taj način im dajemo potporu. Učitelj je 24 sata otvoren prema roditeljima i djeci“, kazao je za hercegovina.info predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, Slavko Lauš.

On ističe kako su jednim dijelom kritike roditelja opravdane, ali da učitelji izvode nastavu u skladu s mogućnostima koje imaju.

„Svi učitelji i sva djeca nemaju obrazovnu jednakost, neka djeca i učitelji imaju tehnička pomagala kojima mogu raditi, neki ne. Tako da su roditelji preuranjeno krenuli u kritike. Neke kritike zaista stoje, ali nitko se ne zapita je li to za nas novina, možemo li mi to. Oni koji smatraju da neke stvari treba promijeniti neka se slobodno jave imenom i prezimenom s prijedlogom, i ako je isti dobar mi ćemo ga prihvatiti. Preuranjeno je za bilo kakve kritike, ovo je vrijeme kada jedni drugima moramo pomoći. Učitelj, roditelj i učenik moraju biti na toj razini da pomalo svi učimo jedni od drugih. Učitelji u srednjima školama i višim razredima osnovnih škola bolje su informatički obrazovaniji nego učitelji koji su pred mirovinu. Ovo je vrijeme kada jedni o drugih učimo“, naglasio je Lauš.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a je pohvalio Sveučilište koje je izradilo platformu za on-line nastavu koja ima za cilj pomoći učiteljima i djeci.

„Veliki broj učitelja s područja naše županije se prijavio na platformu i to je pokazatelj kako želimo biti ozbiljni i vladati situacijom. Nastava na daljinu je li to budućnost ili nije, ja to ne znam, ali na ovom gdje smo sada ne treba stati. Trebamo se i dalje obučavati i dalje širiti, a normalno kako se svi slažemo kako nema nastave bez žive riječi“, poručio je Lauš.

Ministarstvo obrazovanja i Zavod za školstvo u stalnom su kontaktu i kraj školske godine neće biti upitan.

„Već sada imamo neke preporuke na koji način donijeti ocjene. Preko 70 posto nastavnog gradiva smo uradili i svaki učenik ima jednu ili dvije ocjene, tako da neće biti upitan kraj školske godine niti ocjene. Ipak, trebamo čekati Ministarstvo i Zavod da nam daju uputu koje ćemo poštovati“, rekao je Lauš i istaknuo kako ga zabrinjava činjenica da Ministarstvo obrazovanja još uvijek ne radi analizu što je urađeno u prethodnom razdoblju.

"Zašto se ne pravi analiza i pošalje upitnik da se popuni što je dobro, a što nije i treba promijeniti. Tada bi u devetom mjesecu ako pođe po zlu, bili spremni upotpunosti da obavljamo on-line nastavu. Moja preporuka da je ovo vrijeme kada se trebamo pripremati više nego do sada. Mi smo u trećem mjesecu kada je ovo sve krenulo što se kaže narodski 'iz opanaka skočili u cipele' i ne bi smjeli dopustiti da ovo sve prođe bez pouke. Trebamo sjesti i razmisliti i već sada planirati za deveti mjesec. Moramo napraviti analizu gdje smo i što smo, i onda ako neke stvari nisu dobre roditelji imaju pravo kritizirati. Mislim da ljudi koji vode obrazovanje moraju naparaviti dobre analize“, rekao je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, Slavko Lauš u razgovoru za hercegovina.info.

Učitelj drugog razreda Osnovne škole Ilići, Albert Pehar smatra kako je više onih roditelja koji su zadovoljni radom učitelja, te da su oni na raspolaganju učenicima 24 sata dnevno.

„Iz osobnog iskustva, ali i razgovarajući s kolegama mogu reći da su roditelji uglavnom zadovoljni kako se odvija nastava. Problem je u obiteljima koje imaju puno školaraca, a roditelji rade od kuće i samim time nemaju dovoljno sredstava da svatko odradi svoje. Sve je ovo za nas nepoznanica, učitelji i roditelji, odnosno učenici smo se dobro snašli u ovim okolnostima, a posebna zahvala ide roditeljima za razumijevanje. Čak su nastavnici svojim učenicima uradili kratke filmove s njihovim fotografijama i radovima kako bi im olakšali ovo vrijeme. Svi se slažemo u jednom, najbolja interakcija je uživo, učitelj- učenici, te se nadamo se kako će to biti ubrzo i da se ovo nikada neće ponoviti“, rekao je za hercegovina.info Albert Pehar.

Zatražili smo mišljenje i od roditelja što oni misle o odvijanju nastave na daljinu u vrijeme koronavirusa. 

"Ovaj vid nastave nije poželjan kako za djecu tako i za roditelje. Budući da su čitav svijet snašli isti problemi, smatram da roditeljima ne bi trebao biti problem raditi sa svojim djecom, ali isto tako nismo svi u istoj situaciji, jer npr. mi oboje radimo. Obitelji koje imaju više djece sigurno više negoduju na ovaj sistem rada. Nadamo se da će ovo sve brzo završiti i da će naša djeca brzo nazad u školu učiti i raditi onako kako su zaslužili", kazala je majka troje učenika iz Mostara. 

Druga pak kaže da je jasno da je i ovakav vid nastave bolji nego nikakav, s obzirom na borbu s epidemijom u zemlji i svijetu, ali da to praktično znači da roditelj izvodi nastavu, a nastavnik dokumentira i šalje u školu kako bi dobio plaću.

"Svako jutro, bez obzira bila na poslu ili ne dobivam viber poruke učiteljice. Potom iz tih poruka prepisujem u bilježnicu, pa djetetu objašnjavam šta treba, a nitko me ne pita jesam li ja na poslu ili ne. Ima nas u branšama koje za vrijeme koronavirusa rade više nego ikad", komentira majka iz Čapljine.

Roditelji pozdravljaju nastavu koja se prenosi na televiziji Herceg-Bosne, gdje djeca već ujutro od 10 mogu pratiti nastavu SUM, makar na televiziji, a svi sudionici ove priče raduju se povratku u školske klupe.