SKB-u Mostar isporučena medicinska oprema u okviru NeurNet projekta

SKB Mostar, federalno ministarstvo zdravlja

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u petak je u okviru NeurNet projekta isporučen dio opreme neophodan za umrežavanje u jedinstveni sistem s bolnicama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a s ciljem unapređenja dostupnosti te efikasnijeg i kvalitetnijeg tretmana pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Projekt NeurNet "Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti" prekogranični je projekt sufinanciran od Europske unije u okviru IPA projekta u kojem sudjeluju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti putem uspostavljanja mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama.

Na taj način, projektom obuhvaćene bolnice iz Federacije BiH i Crne Gore bit će povezane s referentnim centrima u Zagrebu i Rijeci putem EEG uređaja sa softverom za analizu, što će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konsultacije i druge medicinske usluge.

Time će se u konačnici povećati kvaliteta i dostupnost usluga kroz lakši pristup pacijenata iz FBiH najnovijim metodama liječenja farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz referentnih centara, istovremeno smanjujući nepotreban prijevoz, stres i zdravstvene rizike za pacijente.

Pored menadžmenta SKB Mostar, isporuci su prisustvovali i projektni partneri iz Republike Hrvatske i Crne Gore, te federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koji je ovom prilikom izrazio uvjerenje da će provedba ovog projekta olakšati rad liječnicima te doprinijeti boljem i kvalitetnijem tretmanu pacijenata.

U NeurNet projektu s područja Federacije BiH, pored SKB Mostar, uključeni su i Univerzitetski klinički centar Tuzla i Bolnica „Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj. Konačno uspostavljanje NeurNet mreže, odnosno uvezivanje sa referentnim centrima očekuje se najdalje do kraja godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.