SKB MOSTAR Četvero preminulih od koronavirusa, prosjek 62 godine

Doktor Karlović
Hercegovina.info

U protekla 24 sata u HNŽ-u je testirano 47 osoba od kojih je 16 pozitivno na COVID-19. Deset novih slučaja zaraze koronavirusom je potvrđeno u Čitluku, u Jablanici četiri, a u Mostaru dva. 

"Sada radimo na unosu u bazu podataka gdje će svaki slučaj biti posebno analiziran i ubacujemo sve podatke o njima, tako da u narednom razdoblju bude nekih manjih izmjena. Od ukupno oboljelih žene su 60 posto, a muškarci 40. Ovi podaci koje dosada imamo nisu relevantni, ako govorimo o brojkama za gradove i općine.

Definitivno nije isti broj kada je u Mostaru ili Jablanici, jer Mostar ima puno veći broj stanovnika. Zbog toga sam vam izračunao incidence na 100 tisuća stanovnika, kako bi mogli uspoređivati općine gdje je najveći broj oboljelih. Najveći broj oboljelih imamo u Čitluku i to je 139 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, zatim ide Konjic 111.8, Mostar 22 oboljela na 100 tisuća stanovnika i Jablanica 61.6 zaražena osoba na sto tisuća stanovnika. Kao što možete vidjeti odskaču Konjic i Čitluk, s tim da je Čitluk u posljednje vrijeme preuzeo negativno vodstvo. Iz toga razloga smo sve kapacitete usmjerili prema Čitluku i pokušavamo pomoći kako bi uspostavili jednu suradnju i mjere koje bi dovele do situacije kakva je u Konjicu gdje posljednjih dana imamo jedan ili dva slučaja. Probat ćemo slučajeve u Čtluku staviti pod nadzor i nadam se da će stanovnici shvatiti ovo o čemu govorimo jer samo ponašanje stanovnika i pridržavanje mjera može smanjiti širenje virusa", rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, prim. dr. Nermin Avdić. 

Prema njegovim riječima koronavirus ima mogućnost brzog širenja što predstavlja veliki problem za zdravstveni sustav. 

"Moramo donijeti restrikitivne mjere da pomognemo Čitluku, a ne da ih mi ograničimo i ne dozvolimo kretanje, nego da im pomognemo kako bi zaustavili širenje ovoga virusa. Kada bi uspjeli da svi ne izlaze van svojih domova, mi bi praktički dobili male obiteljske klastere i mogli bi ih izolirati. Lijepo je vrijeme i nisam siguran da se svi pridržavaju ovih mjera i sigurno da je to jedan od razlog što imamo ovakve širenje virusa", istaknuo je Avdić. 

U Sveučilišnoj kolnici Mostar do sada su preminula četiri pacijenta. 

"U izolacijskom centru Covid bolnice liječeno je 29 bolesnika, od kojih su nam četiri preminula. Prosječna životna dob preminulih je 62 godine, 15 bolesnika je pušteno kući, a jedan u jedinicu 2 koja je na katu i koju vode naši epidemiolozi. Imamo četiri bolesnika na respiratoru, dvojica su na potpunoj respiratornoj potpori, a jedan je na homodijaliznom tretmanu, a jedan na potpori koja je mješavina mehaničke ventilacije i vlastitog disanja", riječi su pročelnika Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim. dr. Zoran Karlovića. 

On je naveo kako su sljedeća dva tjedna ključna u borbi sa koronavirusom i pozvao građane da ostanu u svojim domovima u tom razdoblju.