SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Novinari se pobunili 'zbog vjenčanja', osigurana im prostorija, ali će pratiti putem YouTuba

Govornica gradsko vijeće mostar
hercegovina.info

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno zahtijeva od Gradskog vijeća Grada Mostara da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje sjednice Vijeća i izbor gradonačelnika Mostara, a ne putem interneta, uz puno poštivanje prava na pristup javnom događaju i normalne radne uvjete svim medijima u skladu s međunarodnim standardima medijskih sloboda, priopćeno je iz Udruženja.

Kako se navodi, izbor gradonačelnika Mostara je događaj od izuzetnog značaja za sve građane Mostara i cijele BiH. Isključivanje javnosti i medija iz tog procesa grubi je napad na slobodu izražavanja i pravo građana da putem medija budu informirani o procesu glasanja, političkom usuglašavanju i odgovornom ponašanju vijećnika kojima su dali glas na nedavnim izborima.  

'UO BH novinara smatra nedopustivim da se zavodi politička i institucionalna cenzura nad medijima u Mostaru, uz neuvjerljivo objašnjenje i izgovor o nedostatku prostora za medijske ekipe u Gradskoj vijećnici Mostara radi zakazanog vjenčanja!? Neprimjereno i bahato postupanje administrativnog osoblja sadašnje Gradske uprave i novozabranih vijećnika primjer je koji nitko ne bi trebao slijediti, a pogotovu ne vlast izabrana voljom građana. BH novinari s toga podsjećaju Gradsko vijeće Mostara da su javnost rada lokalne vlasti i omogućavanje slobodnog pristupa događajima i javnim informacijama svim novinarima i medijima osnovne vrijednosti europskih, demokratskih društava, i sastavni su dio prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara. U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva hitnu promjenu odluke iza koje stoji Gradsko vijeće, te poziva predsjedavajućeg Ivana Zeleniku da uputi javnu ispriku novinarima i pozove ih na praćenje današnjeg zasjedanja na direktan način i do okončanja cjelokupnog postupka izbora novog gradonačelnika. Istovremeno, BH novinari pozivaju Misiju OSCE u BiH, Delegaciju Europske unije i Ured visokog predstavnika da, u skladu sa svojim ovlastima, spriječe kršenje prava novinara u Mostaru, priopćio je UO BH novinara.

Gradsko vijeće ipak je nakon prvobitne odluke osiguralo prostoriju za medije, ali van same dvorane.

'Poštovane kolegice i kolege, u dogovoru s tajnikom i stručnom službom Vijeća, bit će osigurana adekvatna prostorija unutar Vijećnice iz koje će predstavnici medija moći nesmetano raditi. U ovom trenutku kako Vam je i poznato u tim prostorijama nećemo moći osigurati direktan prijenos iz dvorane (nedostatak tehničkih uvjeta), ali svakako da im je dostupan live prijenos preko YouTube kanala', stoji u priopćenju.

Kažimo kako je live prijenos putem kojeg smo mogli pratiti posljednje dvije sjednice izrazito loše kvalitete.