SINDIKAT HP MOSTAR Izmjene Zakona o radu ostaviti za neka normalnija vremena

SINDIKAT HP MOSTAR Izmjene Zakona o radu ostaviti za neka normalnija vremena
Arhivska fotografija

Nezavisni sindikat djelatnika HP-a Mostar uputio je otvoreno pismo premijeru i Vladi Federacije BiH povodom najavljenih izmjena Zakona o radu u kojem navode da su o tome saznali putem medija te kako smatraju da se bilo kakvim izmjenama tog zakona treba pristupiti tek kada okolnosti budu normalnije.

"Preko medija smo doznali za Vaš plan o izmjeni pojedinih članaka Zakona o radu putem prijedloga Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu. U ovom pismu se nećemo osvrtati na Vaše prijedloge izmjena pojedinih članova ovog Zakona, koji su inače (prijedlozi) vrlo upitni, nego ćemo se samo osvrnuti na trenutak u kojem se to događa.

Neko bi zlonamjeran ovaj Vaš prijedlog, obzirom na vrijeme u kojem se donosi, nazvao ratnim profiterstvom, ali mi mislimo da je samo nepromišljen ili ste, možda, loše savjetovani. Stoga Vam predlažemo da se bilo kakvim izmjenama Zakona o radu pristupi tek kada okolnosti postanu normalnije i kada svi zainteresirani (poslodavci, radnici, sindikati, vlada) budu mogli, kao i do sada, dobro proučiti, prosavjetovati se sa svojim članstvom i onda iznijeti svoja mišljenja o eventualnim izmjenama zakona", navodi se u pismu.

Iz Sindikata podcrtavaju kako se njihovo članstvo u ovoj situaciji ne može sastajati te da je potrebno ovakve mjere ostaviti za neka normalnija vremena.

"U ovoj situaciji kada se poslodavci, sindikati i njihovo članstvo praktično ne mogu ni sastajati, ni donositi kvalitetne odluke o bilo čemu i kada nam je svima prioritet što prije pobijediti ovu zarazu koronavirusom smatramo i to još jednom naglašavamo da je sve ovakve mjere potrebno ostaviti za neka normalnija vremena", navodi se u otvorenom pismu Nezavisnog sindikata djelatnika HP-a Mostar.