SIGURNA KUĆA U MOSTARU Sve je više zahtjeva za smještaj

Ilustracija
M. Gambarini/DPA

U sklopu posjeta svim ustanovama i organizacijama koje pružaju usluge socijalne brige u Federaciji BiH federalni ministar Adnan Delić posjetio je sigurnu kuću u Mostaru.
Tijekom posjeta ministar Delić je razgovarao s osnivačicom „BH žena“ i prvom direktoricom ove sigurne kuće, te sadašnjom direktoricom i njihovim suradnicama o stanju u društvu i problemima sa kojima se susreću kod zbrinjavanja i rada sa žrtvama obiteljskog nasilja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Predstavnice sigurne kuće istaknule su da je nasilje u obitelji u porastu, te da ova sigurna kuća bilježi porast zahtjeva za smještaj i podršku ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja, kao i da je takvih zahtjeva u prvoj polovici ove godine bilo više nego u čitavoj prošloj.

"Sigurna kuća u Mostaru, kao i sve ostale sigurne kuće na prostoru Federacije nemaju riješeno stabilno i dugoročno financiranje i zavise od volje i odluka predstavnika vlasti, od općinskih do državnih", istaknuli su iz Ministarstva.

"To je problem koji se mora riješiti kako bi sigurne kuće nastavile pružati usluge sve većem broju žrtava nasilja, ne samo obiteljskog, nego i žrtvama trgovine ljudima, a sve češće sigurne kuće su utočište i djeci žrtvama organiziranog prosjačenja. U principu, sigurne kuće rade posao državnih institucija, a pri tome država nema definiran model financiranja usluga koje isporučuju sigurne kuće. Svi mi, od općinskih do federalnih razina vlasti, dužni smo osigurati sigurno i stabilno financiranje sigurnih kuća jer one rade naš posao, zbrinjavaju one kategorije za koje smo mi odgovorni", kazao je ministar Delić.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike također navode da je sigurna kuća u Mostaru ove godine, uz vlastito lobiranje i zalaganje, a u suradnji s udruženim vijećnicama Grada Mostara i uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike osigurala minimalna sredstva za opstanak i plaće uposlenica, a iduće godine, kako je kazao ministar, sigurne kuće imat će osiguran i povećan transfer iz proračuna ovog ministarstva.

"To je prvi korak, a svakako donošenjem Zakona o socijalnim uslugama riješit ćemo ovaj problem i osigurati stabilno i sigurno financiranje sigurnih kuća s federalne razine, a svakako ćemo se zalagati i da sve ostale razine vlasti preuzmu svoj dio odgovornosti", zaključio je ministar Delić.

Za dugoročnu stabilnost rada i podršku ženama u sigurnim kućama neophodno je riješiti problem zadržavanja stručnih kadrova što je istaknuto kao problem svih sigurnih kuća na prostoru Federacije, a ministar Delić je istaknuo da će zajedno s predstavnicama sigurnih kuća raditi na pronalaženju rješenja, dodavši da je podrška Ministarstva neupitna, navodi se u priopćenju.