FOTO  Sattler se u Mostar došao voziti na biciklu, pa shvatio da biciklisti nisu sigurni

Mostar biciklisti biciklijada
Hercegovina.info

Od 17 sati u Mostaru je danas započelo obilježavanje Europskog dana bez automobila. Ispred tržnog centra Mepas Mall u Mostaru okupilo se oko 300-tinjak biciklista koji su vožnjom kroz užu jezgru grada, "Mostarskom biciklijadom", odlučili obilježiti ovaj dan.

Okupljene bicikliste došao je pozdraviti i Johann Sattler je šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini. On je gradske vlasti pozvao da osiguraju biciklističke staze u Mostaru.

Mostar biciklisti biciklijada

"Danas smo ovdje da ljude pozovemo da izađu iz svojih automobila, da koriste bicikla i da idu hodati, trčati, planinariti, da danas izađemo iz domova. U Mostaru počinjemo, ali želimo prenijeti poruku širom Bosne i Hercegovine. Jako mi je drago da danas ovdje vidim ovoliko puno ljudi i da su se odazvali. Želim pozvati nadležne u Gradu Mostaru da osiguraju biciklističke staze jer ima puno posla za odraditi", rekao je Sattler.

Službenici Policijske uprave Mostar vršili su privremenu regulaciju motornih vozila u užoj jezgri grada.

Promet motornih vozila regulirao se u ulicama kojim će prolaziti biciklisti i to: ulicom kralja Tvrtka, kralja Zvonimira, kralja Tomislava, kralja Petra Krešimira IV do kružnog toka na Rondou, zatim šetnicom do Španjolskog trga, ulicom Hrvatskih branitelja/Bulevarom narodne revolucije, Novom gradskom magistralom, Lučki most, Ulicom maršala Tita, do bivše robne kuće Razvitak, most Musala do kružnog toka i dalje kroz ulicu Ante Starčevića do hotela 'Ero', desno prema Carinskom mostu do Željezničke stanice, lijevo ulicom maršala Tita prema kružnom toku u Zaliku, dalje ulicom kralja Tomislava, preko novog mosta do skretanja za Centar 2 i sve do tržnog centra Mepas Mall.

"Mostar se priključio gradovima koji obilježavaju dan bez automobila. Sretni smo što je sve prošlo u najboljem redu, a posebno me raduje činjenica da je bilo mnogo djece i mlađih uzrasta u koloni od oko 300 biciklista.

Svake godine prisutno je sve više biciklista u Mostaru, a to dokazuje i brojnost ove biciklijade. Ima nas na ulicama grada, a na ovaj način osim što ukazujemo da su biciklisti isto ravnopravni sudionici u prometu, promovira se zdrav život, a i biciklizam općenito.

Sretni smo što nam se na jednom dijelu rute pridružio i šef izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler. Također uoči početka vožnje imali smo i tombolu koja je organizirana u suradnji sa Sportskim savezom Mostara gdje smo najmlađim sudionicima biciklijade dodijelili pet zaštitnih kaciga", kazao je za Hercegovina.info predsjednik Biciklističkog kluba 'Mostar' Toni Zorić koji je i jedan od organizatora ovog događaja.

Na upit planira li se još neki događaj u ovom tjednu, jer se baš u ovih sedam dana obilježava Europski tjedan mobilnosti, Zorić je rekao: "Ove godine je to nešto minimalno, što zbog epidemiološke situacije, što zbog brojnih radova na ulicama grada, što zbog nekih drugih okolnosti, ali sljedeće godine planirano je više aktivnosti u ovom razdoblju".