SATTLER I NELSON POČASNI GRAĐANI MOSTARA Republikanci optužili Našu stranku da ih je preglasala, a Baralija SDA da je na liniji HDZ-a 30 godina

Gradsko vijeće Mostar
hercegovina.info

Na današnjoj 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara pod točkom 5 pred vijećnicima je bila rasprava o proglašenju Johana Sattlera i Erica Nelsona počasnim građanima Grada Mostara.

"Što se tiče inicijative, ona je išla u skladu i dobili smo suglasnost od strane gradonačelnika. Na osnovu inicijative i suglasnosti urađen je prijedlog odluke za proglašenjem  počasnih građana ova dva kandidata. Komisija za statut i pravne akte, kao i Komisija za dodjele nagrada i priznanja su dali pozitivno mišljenje", rekao je u uvodu pokretač ove inicijative predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić nakon čega je uslijedila rasprava.

"Moram reći kako Komisija za Statut i pravne akte nije raspravljala o ovoj točki. Ova točka u proceduralnom smislu od samog starta je bila problematična. Predsjedniče vi nažalost niste sazvali uži sastav kolegija i niste u skladu s procedurama utvrdili dnevni red.  Početak ove sjednice ste otvorili kao da vodite i licitaciju ili sajam, da ne kažem kojeg tipa, na način tko je što rekao i kada. Kolegij Gradskog vijeća ste ignorirali jer vam se žuri. Ovakve točke se ne stavljaju na dnevni red s njih još trideset. Klub HDZ-a podržava ovaj prijedlog zbog više razloga, ali ja ću iznijeti jedan osnovni, a to je suština i uloga predloženih kandidata u ranijim procesima koji su zajedno s pregovaračkim timovima HDZ-a i SDA, doveli do izmjena i dopuna izbornog zakona BiH, odnosno poglavlja 19 koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar", rekao je HDZ-ov Vlatko Marinović

Irma Baralija rekla je kako ima i drugih veleposlanika koji su zaslužili ovu titulu.

"Žao mi je što smo došli u ovu situaciju da nešto što je kreirano kao simbolično i lijepo bude praznik demokracije. Ako je kriterij bio da titule počasnih građana dodijelimo Nelsonu i Sattleru zbog toga što su doprinijeli vraćanju demokracije u Mostar, onda vas želim  posjetiti da je u tim pregovorima i procesima te za stolom kada se potpisivalo sjedio još jedan veleposlanik Field, veleposlanica Kavalec. Pomalo je ružno što smo njih izostavili. Ako je kriteriji da su ova dvojica donirali novac za određene projekte za naš rad, onda možemo rei kako je bilo i drugi veleposlanika koji su donirali novac. Prva mi na pamet pada veleposlanica Švedske, gdje su dani veliki novci pa se nismo ni nje sjetili. Da ne govorimo o našim građanima i građankama gdje imamo sjajnih ljudi. Izgleda da je u nešto simbolično umiješana visoka politika. 

Silvio Bubalo 'zahvalio' je Baraliji što je preglasala HRS.

"Ja sam bio član ovog Povjerenstva i iznio sam svoj stav. Iznijet ću stvari malo kronološki. Prvi sastanak je bio u utorak. Prvi stav kluba vijećnika HDZ-a je bio kako neće podržati. Irmi (Irma Baralija) sam rekao kako ima deset dana i kako će se to promijeniti i da ne nasjeda. Jučer su pak iz HDZ-a rekli kako ce biti suzdržani. Ponovno sam rekao Irmi da ne nasjeda, no ona nas preglasa. Rekao sam da oni to ne znaju održati do kraja. Želim se samo zavaliti Irmi Baraliji što im je omogućila da me preglasaju", rekao je Bubalo.

"Mislim da je ova inicijativa za proglašenje počasnih građana Nelsona i Sattlera opravdana i podsjeća na novi početak u Mostaru koji dan sporazumom za Mostar. Ostale stvari po ovoj točki kao što su procedure ne bi komentirao jer mi se čini da one služe kao alibiji. Mi ovdje imamo jasnu inicijativu da želimo veleposlanike kao prijatelje rada Mostara ili ne", kazao je Nezdrajić.

Knezović je poručio Bubalu da je sjedio na ušima.

"Očigledno je da gospodin Bubalo nije otvorio uši. Neka rekne kada je HDZ ikada rekao da je protiv ovo proglašenja. HDZ konstantno tvrdi da procedura nije ispoštovana", kazao Knezović na što mu je Bubalo replicirao:

"Pozdrav svima po dužnosti i časti. Ja sam rekao da su procedure ispoštovane i da stojim uz predsjedavajućeg i gradonacelnika. Rekao sam kakav je stav HDZ bio, Ima u zapisnicima pa provjerite".

Slaven Bevanda predsjednik Povjerenstva kazao je kako su procedure ispoštovane, ali da se ne slaže s odlukom.

"Inicijativu je pokrenuo predsjednik Vijeca Salem Marić, a gradonačelnik je dao suglasnost na istu. Ona je došla kod nas na statut i ispunila je sve proceduralne uvjete da bi bila na dnevnom redu. Nakon nas je bilo povjerenstvo za odlikovanja koje je donosilo svoja mišljenja. Što se tiče kronologije, kolega Marinović je inzistirao da se ova točka stavi s 11 na četvrtu. Vi ste okrenuli mišljenje. Rekli ste da nećete podržati, danas govorite da niste protiv, ali je problem procedure. Nije bio problem procedure i to odgovorno tvrdim. Gradsko vijeće i pored mišljenja Komisije može dvotrećinskom većinom donijeti ovu odluku. Komisija je rekla da je ispoštovana procedura, ali se ne slažu. Tko će glasat protiv američko veleposlanika. Ne stoji to baš", rekao je Bevanda uz smiješak.

Zlatko Guzin je rekao kako je ova točka pokazala demokraciju.

"Ovu točku doživljavam kao svečani čin. Ona pokazuje razvij demokracije u radu, ali i u Vijeću. Prvi put smo vidjeli HDZ i Našu stranku na istoj liniji, HRS i SDA. To pokazuje da svi razmišljamo svojom glavom i nema nekakvih podjela po nacionalnim dijelovima". 

"Ako smo završili ovo političko orgijanje i ovu čudnu kombinaciju da je netko sjedio na ušima, netko na stražnjici i da su ovo lude kombinacije. Ovo je čisto politikantstvo i mahnitanje. Ja najbolje mogu reći nešto o gospodi Nelsonu i Sattleru jer sam imao priliku u više navrata sjediti s njima. Radi se o ljudima koji su bili uključeni u pregovaranje oko izbornog procesa u Mostaru i vidimo što je rezultat ti pregovora. To su ljudi koji su uz naše domaće aktere pozitivnim pritiskom dovesti situaciju u Mostaru da smo svi jednaki i imamo pravo reći svoje mišljenje. Molim da ne pravimo oko ovoga skeč, već molim predsjednika da stavi ovo na glasanje. Radi se o istinskim prijateljima Mostara", uključio se u raspravu gradonačelnik Kordić. 

Irma Baralija za kraj je 'spustila' SDA-u i Zlatku Guzinu.

"Naša stranka stvarno ponekad jeste na fonu HDZ-a, nekad smo i na fonu SDA, a vi ste uvijek na fonu HDZ-a, već 30 godina. Nemojte biti ljubomorni", zaključila je raspravu Baralija.

Točka je usvojena s velikom većinom.