VIDEO  SAD ILI NIKAD Ovako će izgledati Olimpijski bazen u Mostaru - podrška stiže sa svih razina

Uspjeh mlade mostarske plivačice Lane Pudar koja se plasirala na Olimpijske igre u Tokiju pokrenuo je priču oko izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru. Projekt za postoji već nekoliko godina i potrebno je samo krenuti u njegovu izgradnju. Bazen bi trebao biti u Južnom logoru.

"Odjel za prostorno građenje, bazen je stavio na područje Južnog logora s obzirom da je tamo isključivo gradska zemlja i ne bi imali nikakvih problema, kakvi bi primjerice imali u Sjevernom logoru gdje vlasničke i nisu baš sređene. No, do sada je sve ostalo na toj video animaciji za koju ja znam već godinu i pol dana," kaže predsjednik Kluba vodenih sportova "Orka" Damir Đedović za Hercegovina.info.

Nakon uspjeha u Beogradu krenulo se u ozbiljnije razgovore.

"Kada se dogodio ovaj Lanin uspjeh, mi smo imali sastanak s gradonačelnikom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem. Svih ovih godina provlačila se priča kako se mora napraviti najprije dvorana, a sve ostalo neka čeka. Mi smo naišli na dobru povratnu reakciju s njihove strane. I gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća su bukvalno rekli: "Ako ga sad ne napravimo, nećemo nikad".

U izgradnju bi se uključila i Vlada Federacije BiH.

"Grad ga sam ne može napraviti, to je definitivno. No postoje druge instance vlasti. Nakon toga smo imali prijem kod premijera Fadila Novalića. On je rekao da će Vlada dati svoju podršku, ali da inicijativa najprije mora krenuti od strane Grada Mostara, jer je to gradski projekt. U međuvremenu sam pozvao predsjednika Sportskog saveza Grada Mostara gospodina Senada Kevelja koji je stao iza projekta, jer iza istog mora biti jedna gradska institucija. Načelan dogovor jeste da u ovu godinu u Proračun, da li direktno ili kroz gradska područja uđe cifra potrebna za izradu glavnog projekta".

Olimpijski bazen Mostar

Ima volje, ima želje, ali samo je potrebno da se krene i napravi prvi korak, dodao je Đedović koji kaže kako se sve radi radi budućih Lana.

"Problem su novi plivači i plivačice. Oni moraju u svom gradu imati uvjete. Amini Kajtaz nitko ne može zamjeriti što pliva za Mladost iz Zagreba. Da je imala uvjete u Mostaru ostala bi tu. Ona i dalje pliva za BiH, ali izabrala je put u boljim uvjetima. Mi ovdje djeci ne stvaramo ništa, a kitimo se njihovim rezultatima i volimo se slikati. Što se tiče Lane ovo je samo trud i rad nje, njezinih trenera i kluba, bez sistema koji je stao iza nje. Sve će ovo imati smisla samo ako se napravi bazen", rekao je predsjednik Kluba vodenih sportova Orka Damir Đedović.

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj izradu glavnog projekta uputio je vodstvu Grada.

"Na sastanku kojeg smo imali s gospodinom Bubalom dogovorili smo se da poduzmemo prve korake. Dogovorili smo se da se zahtjev izrade glavnog projekta uputi prema Sportskom savezu Grada Mostara, a da onda Savez bude koordinator u cijeloj priči. Gospodin Bubalo je zatim poslao zahtjev za izradu i cijenu koštanja glavnog projekta. Isti dan sam to proslijedio gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara, kako bi se to uvrstilo u nacrt Proračuna", kazao je Kevelj za hercegovina.info.

"Po procjenama koje nama prezentirao gospodin Bubalo bazen bi koštao između 10 i 12 milijuna maraka. Taj kapitalni projekt će podržati i Vlada Federacije i Grad Mostar. No, vidjet ćemo kada dođe do prvih konkretnih koraka u kojem će pravcu sve to ići. Podršku smo dobili sa svih strana, al bez prvog koraka i izrade glavnog projekta ne možemo ništa pričati".

Olimpijski bazen Mostar

Dodao je i jednu stvar oko mostarske dvorane.

"Na sastanku na kojem smo bili s gradonačelnikom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salem Marićem rekli su kako će se ići u reviziju izgradnje sportske dvorane, budući da su neke stavke za nastavak izgradnje bile enormno visoke. Sramota je da ovaj grad s toliko vrhunskih sportaša nema reprezentativnu sportsku dvoranu", zaključio predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.