SAD i OHR formiraju timove za pregovore o Statutu Mostara

Damir Džeba
Mostar nakon HNŽ-a

- Sada kada smo uspostavili Vladu na razini Hercegovačko-neretvanske županije, treba izvršiti određene pripreme i početi razgovore sa svim zainteresiranim strankama u Mostaru u idućih petnaestak dana.Nadam se da će razgovori uroditi plodonosnim rezultatom kako bi se ovo stanje čim prije promijenilo - rekao je Bešlić. Neslužbeno se doznaje kako će ovoga puta jaču ulogu u pregovorima o Mostaru imati i Amerikanci koji traže konačno rješenje ovoga problema. U tome svjetlu mogu se gledati i razgovori koje je u Mostaru vodila američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack. Između ostalo, ona se susrela i s predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damirom Džebom.

- Na sastanku je zaključeno kako nikome ne odgovara ovakvo stanje u Mostaru. Bez Gradskog vijeća nemoguće je raditi na ozbiljnim projektima, blokirane su investicije, stagniramo silom prilika. Mostar mora funkcionirati u punom kapacitetu i stoga dogovor oko Mostara treba postići što prije - rekao nam je Džeba nakon sastanka s američkom veleposlanicom u BiH. Očekuje se kako će SAD imati posebne izaslanike ovoga puta na pregovorima o Mostaru, što je samo još jedan pokazatelj koliko im je stalo do rješenja problema. Također, i OHR je počeo intenzivirati napore o Mostaru. Ono što svakako nije dobro jeste činjenica kako tim OHR-a još jednom čine ljudi koji su Mostaru obukli ‘luđačku košulju' u vidu nametnutog Statuta grada. Kako god bilo, nakon općih izbora u BiH Mostar je ponovno tema na koju se svi vraćaju, piše Večernji list.

Provesti odluku suda

Do lokalnih izbora je ostalo oko godinu dana, što znači kako politika nema puno vremena za kompromis o ovom pitanju. Hrvatska strana već godinama zahtijeva da se provede odluka Ustavnog suda i da se Statut grada uskladi s odlukom spomenutog pravosudnog tijela. Bošnjačka strana pokušava, s druge strane, dobiti rješenje koje će Bošnjacima osigurati određene beneficije kao malobrojnijem narodu na ovim prostorima. Iste takve beneficije nemaju Hrvati u Bugojnu, Jajcu, Zenici, Tuzli, Sarajevu i ostalim gradovima u BiH gdje su manjina u odnosu na Bošnjake.