ROMIĆ Ako poštujemo ono što službe zaštite traže od nas, sigurno ćemo iz ovoga izaći kao pobjednici

Marko Romić
N1

Pandemija koronavirusa u velikoj mjeri utječe i na mentalno zdravlje ljudi, zbog čega u određenim situacijama postupaju nepromišljeno i neopravdano. Psiholozi su naveli da takvo ponašanje ne pomaže i da je najbitnije da se građani ispravno informiraju o koronavirusu i savjesno postupaju.

U razgovoru za hercegovina.info psiholog Marko Romić govori kako nas aktualna situacija stavlja pred mnoga iskušenja, te kako je sada plodno tlo za širenje panike i dezinformacija.

„Kako proći kroz ovu situaciju. Mislim da na prvo mjesto trebamo staviti cilj koji želimo ostvariti, a cilj nam je svima zajednički. On je spašavanje naših života i našeg zdravlja. Na temelju poznatih činjenica o ovom virusu i o njegovim potencijalnim negativnim učincima znamo da on ne bira žrtvu. Iako je starije populacija najviše pogođena, nemamo dovoljno dokaza da drugi nisu potencijalno u opasnosti. Pri tome znamo da svi mlađi mogu biti prenositelji tog virusa. Ako imamo na umu cilj koji želimo ostvariti, a cilj su životi nas samih i naših bližnjih, onda će nam biti laše proći kroz sve ovo. Pri tome imamo i puno nekih olakotnih okolnosti. Ovo nam se događa u vrijeme kada je u Hercegovini proljeće na pomolu i na raspolaganju nam je većina resursa i životnih potrepština, nismo uskraćeni ni za vodu, ni struju, ni hranu, ni za osnovne potrepštine.

Mi stariji smo prolazili kroz neka iskušenja ranije koja su umnogočemu bila gora od ovoga. Nadam se da će biti dovoljna da mladima na pravi način objasnimo kako i na koji način gledati na ovu situaciju. Naravno sve prođe, pa će i ovo. Od ključne je važnosti da budemo disciplinirani, da poštujemo ono što nadležne i stručne službe od nas traže i ne treba sumnjati da ćemo iz ovoga izaći kao pobjednici“, kazao je za hercegovina.info psiholog Marko Romić.

Ove situacije su plodno tlo za širenje panike i dezinformacija među stanovništvom.

„Dao bih sugestiju ljudima da odaberu jedan izvor informacija kojemu vjeruju i da se ne informiraju iz više različitih izvora. Mi stariji koji smo bili u ratu pamtimo to izvanredno stanje kao stanje u kojem je bilo jako puno glasina i netočnih i neprovjerenih informacija. Trebamo koliko je moguće djelovati na mlađe da izvore svojih informacija svedu na minimum, da nađu izvore informacija kojima vjeruju i da se drže toga. Imamo jednu pojavu koja je bila prisutna prije par dana, ali srećom manje u posljednje vrijeme. Mnogi ljudi su počeli nabavke enormnih količina zaliha hrane i potrepština i to je štetno. U ovakvoj situaciji moramo biti solidarni, jer ne mogu svi, zapravo većine ne može raditi neke zalihe. Srećom, i ne trebaju. Ne trebamo dopustiti da 'čašica' onih koji mogu razgrabe sve praveći sebi nepotrebne robne zalihe i tako druge dovedu u problem da onaj minimum koji trebaju ne mogu nabaviti“, poručio je psiholog Marko Romić u razgovoru za hercegovina.info.

Romić je naglasio kako je u okviru mogućnosti na raspolaganju svima kojima je potrebna psihološka pomoć u ovom trenutku. On nastoji motivirati mlade na volonitiranje kako bi pomogli starijima koj su najugroženija populacija stanovništva.