FOTO  RODITELJI NA ULICI Stop maskama, nastavi na daljinu, samoizolaciji cijelog razreda

Prosvjedna šetnja
hercegovina.info

U Mostaru se danas održala prosvjedna šetnja roditelja pod geslom "Socijalizacija, ne ekranizacija." Organizirala ju je "Udruga roditelja Naša djeca 2014."

Brojni roditelji, nezadovoljni mjerama pod kojima su njihova djeca krenula u novu školsku godinu, počeli su se skupljati nešto prije 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru otkuda su ulicom Nikola Šubić Zrinski (Lenjinovo šetalište) išli do Trga hrvatskih velikana (Rondo), potom ulicama kralja Tvrtka i kralja Zvonimira stigli do sjevernog ulaza u park Zrinjevac, te došli do fontane gdje je postavljen štand za potpisivanje.

Skupilo se više od tisuću građana. Imaju svoje zahtjeve od kojih, kako kažu, neće odustati.

"Samoizolacija samo za dijete koje je pozitivno, a ne cijele grupe, mjerenje temperature moraju vršiti roditelji kući, a ne da se to radi u školama. Organizirati obavezno veliki odmor na otvorenom za djecu svih uzrasta te također tražimo da ispita utjecaj ovih mjera na psihološki razvoj djece", rekla je iz "Udruge Roditelji Naša djeca 2014." Mirjana Laganin, te dodala.

"Roditelji se javljaju i negoduju. Imali smo slučaj vezan za samoizolaciju. Djetetu je izdano rješenje o samoizolaciji zato što je majka pozitivna. Roditelji nakon toga ne žele vratiti dijete u školu dok se ne testira, a liječnik ne želi propisati obavezu testiranja budući da dijete nema simptome. Pored toga i učitelji su nezadovoljni zbog rotiranja i zbog toga što su grupe podijeljene na način na koji to ne bi trebalo biti. Roditelji imaju puno poteškoća i brige za svoju djecu u ovakvim okolnostima provođenja nastave", istaknula je Laganin.

Kaže kako neće odustati.

"Roditelji ne odustaju. Mi smo istrajni u svim našim nakanama. Nakon ovog prosvjeda pokušat ćemo razgovarati s nadležnima, a ukoliko to ne urodi plodom idemo dalje, upravni odbor će odlučiti kako dalje."

Prosvjedna šetnja

Na Španjolskom trgu roditelji potpisuju peticiju.

"Roditelji koji podržavaju naše zahtjeve potpisuju peticiju te će roditeljima koji trebaju tehničku pomoć za praćenje online nastave biti podijeljeni zahtjevi. Naš glavni zahtjev je organizirati online nastavu, jedino u slučaju opće karantene", rekla je Mirjana Laganin.

Pred novinare je stao i Dragan Musa jedan od istaknutijih članova ove udruge.

"Ustrajat ćemo do kraja dok se ne donesu neke promjene i dok Ministarstvo ne odluči pričati s roditeljima. Pokušat ćemo prilagoditi te mjere stvarnom životu i situaciji. Kao roditelj ja sam uspio organizirati raspored za svoju djecu. No, raspored se stalno mijenja, i danas smo dobili najavu da će se nešto mijenjati i roditelji se ponovno moraju prilagođavati tim rasporedima. Ja se nadam da će se čim prije situacija normalizirati".

O svojim osobnim iskustvima Musa je rekao.

"Iskustva su neobična i treba se prilagoditi i sve organizirati. Malo supruga, malo ja, nije lako, ali za sada uspijevamo. No, ako ovo potraje i ako se ne ustali raspored u školama pitanje je kako ćemo sve izdržati."

Kaže kako su protiv online nastave, te kako ona dolazi samo u jednom slučaju, a to je ako dođe do proglašenja stanja prirodne nesreće i zatvaranja škola.

"Ako dođe do proglašenja stanja prirodne nesreće i ako opet  bude opća karantena, onda ja nemam ništa protiv da djeca ponovno idu na online nastavu. Na to ipak ne možemo utjecati, jer su to mjere koje se donose na višim razinama. Mi smo glas roditelja i tražimo da se te mjere koliko - toliko prilagode roditeljima i djeci kako bi djeca što normalnije i lakše usvajaju školsko gradivo", rekao je Musa.

Prosvjedna šetnja

Kažimo kako su organizatori ostali iznenađeni velikim odazivom roditelja te kako su užurbano morali printati dodatni materijal za peticiju.

ZAHTJEVI UDRUGE

- nastava na daljinu isključivo u slučaju opće karantene;
- izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu;
- mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu;
- obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom;
- ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica;
- ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.