FOTO/VIDEO  Republikanci vatrometom na Humu slave izborni zakon

vatromet, Hum, izborni zakon
Hercegovina.info

Veličanstvenim vatrometom na Humu, Hrvatska republikanska stranka večeras je u 21 sat svečano je proslavila "izmjenu izbornog zakona". Naravno, radi se o performansu Republikanaca, budući da je 17. lipanj bio označen kao krajnji datum za stvarnu izmjenu istog.

O svemu su se priopćenjem oglasili iz HRS-a.

"Još od Barryevih amandmana 2001. g. traje borba hrvatskog naroda u BiH za izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH. Nakon punih 20 godina najavljivanja konačne realizacije samih izmjena, danas na "dan D" 17.06.2021., napokon smo to i dočekali", navode.

"Ustrajnost i dosljednost političkog vodstva hrvatskog naroda koje se posljednjih 20 godina više nego žrtvovalo kako bi došlo do svega ovoga se napokon isplatila. Datum 17.06.2021., konačan datum nakon kojeg ništa više neće biti isto je došao i mi smo dočekali napokon da je problem sustavnog rješavanja ustavno pravne neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH riješen. Konačno u kampanji za Opće izbore 2022. možemo govoriti o ekonomiji, demografiji, upošljavanju, borbi protiv korupcije, itd. Nema više isprika. Kao što je to običaj kod nas Hrvata u BiH, ovaj veličanstveni događaj se morao proslaviti dostojnim vatrometom", ističu sarkastično.

"Sarkazam na stranu, samo površnim pretraživanjem interneta, mogu se pronaći „jasni i čvrsti stavovi kako će doći do izmjena izbornog zakona“ aktualnog političkog vodstva koji datiraju još od 2004. Periodično svake godine se isti ponavljaju, jačajući intenzitet najava izmjena izbornog zakona redovito pred izbore. Tako je pred prošle lokalne izbore datum 17.06. najavljen kao „sine qua non“ datum nakon kojeg će se „osjetiti hrvatski odgovor“. Budući da je taj datum došao, do izmjena izbornog zakona nije došlo, prigodnim vatrometom smo željeli obilježiti početak „hrvatskog odgovora“.
Političko vodstvo Hrvata ima taj običaj napustiti Mostar kad prigusti i/ili kada po tko zna koji put ispliva na površinu licemjernost političkog djelovanja. Žao nam je što na današnji dan nije došlo do obećane „konačne“ trilaterale političkih predstavnika Hrvata, Bošnjaka i međunarodne zajednice, nego je prioritet imao folklorni festival u Neumu", dodaje se. 

"Ono što nam je drago jeste da se ponovno jasno vidi da hrvatskom političkom vodstvu nije u interesu da se dogode izmjene izbornog zakona i sustavno onemogući mogućnost bilo kakvog nametanja, nego im je u interesu status quo u kojem se nalazimo. Tko zna, vjerojatno bi do izmjena izbornog zakona davno došlo da je „On“ htio. Kao što bi imali Treći entitet, da je „On“ to htio", zaključili su Republikanci u svom priopćenju povodom "proslave".