REAKCIJE Povijesni sporazum ili šaka u oko građanima Mostara?

Grad Mostar
hercegovina.info

Politička elita koja je privatizirala pitanje Grada Mostara jučer se "dogovorila". Glavni akteri i krivci kaosa koji u hercegovačkoj prijestolnici vladaju posljednjih 12 godina, stjerani u kut od međunarodnih institucija pronašli su ipak zajednički politički interes kojim građanima grada Mostara "garantiraju" jedno od osnovnih prava.

Reakcije su podijeljene. I dok će se mnogi složiti kako je jedino pozitivno iz svega ovoga to što će građani konačno dobiti priliku da putem izbora pokažu što misle o SDA-HDZ vladavini u Mostaru, mnoga pitanja su ostala otvorena.

"Jedini dobitak je činjenica da će izbora biti, a to se znalo i bez povijesnog potpisivanja dokumenata. Umjesto da pravila izdiktira SIP, povijesno se potpisao lošiji od dva modela. Puno kvalitetniji je bio kompenzacijski model", smatra Slaven Raguž koji se osvrnuo i na Statut:

"Prvo se mora kazati kako je svaki razgovor oko izmjena Statuta van novoizabranog gradskog vijeća u Mostaru šaka u oko građanima Mostara. 

Po laičkoj procjeni, samo je zacementirano aktualno stanje u gradu, osobito ukoliko se legitimira supotpisivanje svih financijskih transakcija, što je više nego ogromni ustupak s hrvatske strane, na koji bih i ja pristao, kada bi se isti preslikao na Travnik.

Ovako sročen, samo će dovesti do toga da će i eventualne tehničke izmjene zakona o izvršenju proračuna kod određenih ljudi postati „vitalni nacionalni interes“, kao što je to trenutno slučaj u HNŽ. Dakle, povijesno cementiranje aktualnog stanja, kako bi stranački povijesno uposlene strukture imale dugu povijest boravka na gradskim jaslama", ističe predsjednik HRS-a.

Sadržaj se učitava...

Jučerašnji "Sporazum" o izborima u Mostaru koji su potpisali lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović komentirala je i Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

"Jučerašnji cirkus, likovanje, slikanje i samoveličanje Izetbegovića i Čovića je pokušaj da se odvuče pažnja javnosti od istine, a ona je sljedeća: Da nije bilo presude Suda u Strasburgu i 'zavrtanja ruke' od strane Međunarodne zajednice, oni nikad ne bi potpisali ovaj sporazum.

Ovako, bili su stjerani u kut, primorani da se dogovore u cilju zadržavanja svojih pozicija, skrivanja kriminalnih radnji, pljačke javnih preduzeća i naše imovine koja se pod njihovom vladavinom dešavala proteklu deceniju", smatra Baralija koja poručuje kako ove dvije stranke neće imati dvije trećine u Gradskom vijeću da usvoje Statut koji su potpisali.

Da je dogovor oko Mostara između SDA i HDZ opasan, komentirao je i Aner Žuljević iz SDP-a koji smatra kako je apsolutno neprihvatljiv model pregovaranja dva politička subjekta koji su uzrok problema sve ove godine, a ne faktor rješenja.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.