Razmatra se izolacija Hercegovačko-neretvanske županije

Razmatra se izolacija Hercegovačko-neretvanske županije
Hercegovina.info

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji izdana su 1184 rješenja o samoizolaciji, s tim da ih je u protekla 24 sata izdano 195.

“Sukladno podacima iz MUP-a HNŽ izvršene su 444 kontrole u posljednja 24 sata, prijavljeno je 16 osoba u prekršaju pravila samoizoliranja. Zabilježeno je šest prekršitelja odredbi o policijskom satu na području PU Mostar.

MUP HNŽ-a od danas uvodi rigoroznije mjere u nadzoru prometa kako unutar županije, tako i na svim prilazima županiji i ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranje ove županije. Nije još donesena odluka, ali se razmišlja u tom smjeru. MUP se zahvaljuje građanima koji prijavljuju sve pojedince koji se vraćaju iz inozemstva i one koji krše odredbe o samoizolaciji, a svaka suradnja je od velike pomoći”, istaknuo je savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a, Darko Juka.

Županijski stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije donio je nove zapovijedi:

Zapovijeda se obustava posjeta i izlazaka svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru, na području Hercegovačko-neretvanske županije.
Zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Zapovijeda se domovima zdravlja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da organiziraju pružanje žurnih stomatoloških usluga građana.

Zapovijeda se općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite da odmah ustroje mobilne timove matičnih ureda u svakoj općini/gradu u HNŽ-u i odmah javno objave njihove kontakte kako bi, po pozivima osoba starijih od 65 godina života kojima je onemogućeno kretanje, išli na kućne adrese i izdavali potrebne punomoći.

Zapovijed se izdaje u svrhu omogućavanja starijim osobama da mogu opunomoćiti mlađe članove obitelji za rješavanje svakodnevnih životnih potreba (podizanje novca s banke, podizanje mirovine, preuzimanje poštanskih paketa...).