RAGUŽ Hrvati u BiH nisu HDZ, nećemo ni s kim u koaliciju

RAGUŽ Hrvati u BiH nisu HDZ, nećemo ni s kim u koaliciju
hercegovina.info

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž, rekao je danas za N1 da je pogrešno gledati Hrvate u Bosni i Hercegovini kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu poručivši da ''Hrvati u BiH nisu HDZ'' i da je ''on živi svjedok'' za takvu tvrdnju.

On je ponovio da stranka koju vodi neće ulaziti u koalicije nakon izbora u Mostaru.

''Formalno pravno nećemo ni s kim u koaliciju. HDZ BiH ima odgovornost za upravljanje gradom Mostarom posljednjih nekoliko desetljeća, posebno posljednjih osam godina. Bilo kakav dogovor s HDZ-om i bilo kojom drugom političkom strankom bilo bi praktično sudioništvo. Mi smo i na izborima nastupili samostalno i samostalno ćemo djelovati u Gradskom vijeću gdje će svaka naša ruka biti uvjetovana programima i idejama koji smo obećali da ćemo realizirati. Naša ruka neće imati nikakvu cijenu'', istaknuo je gost N1.

Prema njegovim riječima, Mostar je jedina multietnička sredina u Bosni i Hercegovini - u praksi.

''Čisto sumnjam da će Koalicija za Mostar i BH blok koji su koordinirano nastupili na ovim izborima stavljajući se ne stranu bošnjačke nacionalne politike, podržati bilo što od onoga što mi tražimo. Živimo u zemlji tri konstitutivna naroda, gdje je Mostar jedina multietnička sredina koja je to u praksi, jedina sredina u kojoj koordinacija bošnjačkih stranaka može tražiti glasove u većinski hrvatskim gradskim područjima, izbornim područjima što nije slučaj s hrvatskim strankama gdje su gradska područja s bošnjačkom većinom'', istaknuo je Raguž.

''Sada smo na tri, tri imamo sigurno, borimo se za četvrti mandat'', rezimirao je rezultate stranke na izborima održanim proteklog vikenda u Mostaru.

Na pitanje je li HRS jedina prava opozicija Draganu Čoviću, Raguž je rekao da su u praksi pokazali da je to tako.

''Objektivno jesmo jer smo u praksi pokazali jedini pravi oporbeni pristup vladajućim političkim strukturama unutar hrvatskog političkog korpusa. Ja sam rekao da ništa više u Mostaru neće biti isto, ništa više u hrvatskoj politici u Bosni i Hercegovini neće biti jer smo pokazali da u hrvatskom političkom korpusu može postojati nepotkupljiva, dosljedna i domoljubno osviještena oporba koja neće trgovati nacionalnim interesima i koja neće zloupotrebljavati neravnopravan status hrvatskog naroda na uskostranačke interese. Nama ne može biti cilj svrgnuti HDZ BiH s vlasti i raditi ono što rade oni'', poručio je Raguž.

''Tek se zagrijavamo'', rekao je on najavljujući rast stranke i u narednom periodu te njeno proširenje na srednju Bosnu, Tuzlu, Posavinu i Republiku Srpsku.

''Glavni je problem što se Hrvati Bosne i Hercegovine percipiraju kroz HDZ BiH, ja sam živi dokaz da Hrvati u BiH jednako kao i većina Hrvata u BiH nisu HDZ BiH. Kada tu paradigmu uništimo, tek onda ćemo moći konkretno rješavati hrvatsko pitanje u BiH: HDZ BiH nije hrvatski narod u Bosni i Hercegovini'', istaknuo je on.

On je govorio o ostalim aktualnim političkim pitanjima, a uskoro donosimo video kompletnog razgovora.