Radmilin nerad zaklanjaju statutom, a ima još problema - Kordić: Imamo priličnu rupu zbog covida

Salem Marić
hercegovina.info

Predsjednik GV Mostara Salem Marić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić na konferenciji za tisak koja je održana u stanci treće sjednice GV govorili su o imenovanju glavne savjetnice. Marić se osvrnuo na pisanja da je ista odbijena na Povjerenstvu za izbor i imenovanja. On smatra da to nije bitno, a na početku sjednice je kazao da to nije uopće trebalo biti ni objavljeno. 

"Riječ je o nesporazumu ili nepoznavanju stvari. Obaveza komisije za izbor i imenovanje je samo da pregleda materijale koji idu na sjednicu i kažu da li su u suglasnosti. Ne odlučuju oni, već Vijeće. Mora proći prethodno komisiju za izbor i imenovanje. Nikakva njihova odluka niti se očekuje niti se traži. Mogu iznijeti svoje mišljenje, a predudara za glavnog savjetnika se zna, ona je statutom propisana. Gradonačelnik predlaže uz konzultaciju s klubom iz kojeg dolazi i uz suglasnost Vijeća", izjavio je Marić. Na istu temu govorio je i Kordić. 

"Glavni savjetnik Grada Mostara se bira iz reda trećeg naroda. Ukoliko je gradonačelnik, kao što je u ovom slučaju Hrvat, predsjednik Gradskog Vijeća Bošnjak, onda se savjetnik bira iz srpskog reda. Vi znate da mi imamo u klubu Srba četiri vijećnika i od ta četiri vijećnika se bira glavni savjetnik Grada Mostara. Moj prijedlog je da to bude Radmila Komadina. Klub vijećnika srpskog naroda se slaže s tim prijedlogom i idemo u redovitu proceduru”, kazao je Kordić. SDP, HRS i Naša stranka se ne slažu s tim, te su njihovi vijećnici, a članovi Povjerenstva za izbor i imenovanje jučer bili protiv njezina imenovanja jer smatraju da nije radila dobro. 

Na pitanje novinara kako komentira njezin rad Kordić je rekao.

"Nemam tu što komentirati, ja sam stigao prije mjesec dana. Imam dobru suradnju s gospođom Komadina, tako da ćemo nastaviti suradnju. Što se tiče suradnje nje i gospodina Bešlić,a to ćete ocijeniti vi i građani", kazao je Kordić. 

Predsjednik GV kaže da je zadovoljan radom.

“Sjednica je u tijeku i mogu reći kako smo tek na drugoj važnoj točki dnevnog reda - Izrada programa rada Gradskog vijeća Grada Mostara. Osim ove, imamo i još jednu jako važnu točku, a to je izrada proračuna Grada Mostara koja je odmah poslije ove. Imamo još dosta posla na ovoj sjednici. Ono što bih želio posebno izdvojiti je odluka o utvrđivanju i visini naknade za pogodnosti rente koju Vijeće treba usvojiti do 31. ožujka. Također imamo vijećničke iskaznice i odluku o glavnoj savjetnici gradonačelnika Grada Mostara.  Prvi put nakon osam godina imamo imovinske predmete koji su od prošlog saziva Gradskog vijeća u obradi. Tadašnji saziv i komisije su utvrdili njihovu ispravnost. Danas se na Vijeću otvaramo jednu novu priču o svim predmetima koji se nalaze gradskim službama, kako bi omogućili ljudima da mogu investirati”, kazao je Marić. 

"Idemo sporo što ne znači da nam je teško, već idemo temeljito od točke do točke. Ono što je predsjednik rekao, dat je nalog službama, da sve odluke koje su iz 2012. godine na čekanju iz ovih ili onih razloga, 'resetiraju', na ovo vrijeme i da što prije završimo s tom pričom kako bi se počeli baviti s aktualnim odlukama. 

"Osobno sam zadovoljan tijekom sjednice. Nadam se da ćemo sve točke proći i da ćemo imati jednu produktivnu sjednicu. Proračun nam je jako važna tema, najvažniji dokument o kojem na koncu sve i ovisi", objasnio je Kordić. 
"Imamo popriličnu rupu u proračunu zbog covida. Međutim, osobno sam zadovoljan. Imamo dosta projekata koji su preneseni iz prošle godine. Imat ćemo popriličan iznos za projekte koji su građanima jako bitni. To su neke životno važne stvari svima nama. Ovu proračunsku rupu predsjednik i ja komuniciramo s Elektroprivredama da probamo to nekako pokrpati. Mislim da smo na dobrom tragu, ja sam optimističan. U nacrt smo uspjeli staviti neke socijalne mjere koje ćemo iskomunicirati s vijećnicima, pa ako budu svi za, mislim da ćemo biti svi zadovoljni proračunom kakav jeste. Naravno, svima bi bilo draže da ima više novca, ali pokušat ćemo biti racionalni i operativni i da probamo nekako pregurati ovo teško razdoblje". 

"Mostarski proračun je formiran tako da imamo opći dio i kapitalni proračun u kojima su projekti i ostalo. On će vam izgledati sada puno veći nego što on stvarno jeste. To je negdje oko 89 milijuna maraka. Međutim tu je jako puno prenesenih sredstava. Stvarni proračun, je negdje oko 40 milijuna", istaknuo je Kordić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.