Prvooboljeli preminuo od srčanog zastoja, četiri osobe na respiratoru u kritičnom stanju

Doktor Arapović
Hercegovina.info

Konferencija za novinare Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ započela je tužnom viješću kako je prvozaraženi pacijent u SKB Mostar preminuo. 

U ime SKB Mostar obitelji preminulog izraze sućuti uputio je infektolog, prof. dr. Jurica Arapović

"Bolesnik je preminuo u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u svojoj 53-godini. Do sada je ukupno testirani 322 uzorka na mikrobiologiji SKB Mostar od čega 281 je uzorak je pristigao s područja HNŽ-a. Tijekom vikenda su testirano 53 uzorka i sada u županiji imamo 44 osobe pozitivne na COVID-19. U Konjicu imamo 26 osoba zaraženih koronavirusom, u Mostaru 12 i u Čitluku šest", kazao je prof. dr Jurica Arapović. 

U Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar liječi se ukupno 12 bolesnika od čega su četiri na respiratoru. 

"Dosada je sve ukupno izdano 1491 rješenje o zdravstvenom nadzoru od toga 48 jučer. Preporuka za naše žitelje županije, ali i žitelje ostalih županija da ostanete doma ako imate bilo kakve respiratorne simptome u smislu vrućice, kašlja, grlobolje, stezanje u prsima. Ostanite doma u samoizolaciji, nemojte posjećivati jedni druge, a osobito starije i nemoćne. Izbjegavajte bilo kakav socijalni kontakt. Stanje je ozbiljno, smrtnost u našoj županiji je blizu 4 posto. Četiri bolesnika se nalaze na respiratoru sa neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju. Apel za naše žitelje koji dolaze iz Europske unije bilo zbog nedostatka posla ili zbog praznika ostanite u svojim domovima I nemojte ugrožavati živote svojih roditelja", poručio je doktor Arapović.