Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara

Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara
hercegovina.info

Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara održat će se danas u 13 sati.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, formiranje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća i izbor gradonačelnika.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest, te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

I HDZ BiH i SDA su za sada stava da upravo njihov kandidat treba biti budući gradonačelnik grada na Neretvi. Hoće li to postati dr. Mario Kordić ili dr. Zlatko Guzin ovisit će svakako i o BH bloku koji bi na toj poziciji rado vidio Irmu Baralija koja je kandidat tog bloka za funkciju gradonačelnice, prenosi BHRT.

Do izbora gradonačelnika na današnjoj sjednici vjerojatno neće doći jer nema potvrda o tome da se bilo koji blok dogovorio s onim drugim, odosno da je osigurao potrebna 24 glasa.

Postoji više kalkulacija koje bi takvo što omogućile, a ostaje za vidjeti hoće li i kada do toga doći.