PRVA POBJEDA MJEŠTANA Usvojena apelacija Građanske inicijative "Kuti“ upućena Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Kuti
Hercegovina.info

Članovi Građanske inicijative "Kuti“ su, 20.01.2022. godine, podnijeli tužbu Županijskom sudu u Sarajevu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma, radi poništenja rješenja kojim je izdana Okolišna dozvola investitoru, za eksploataciju kamena dolomita iz lokaliteta "Zukulja“. Potencijalni eksploatacijski prostor smješten je svega 137 metara udaljenosti od naseljenog mjesta Kuti, na području Grada Mostara, a mještani ove lokalne zajednice su se tijekom ljeta 2021. godine našli u situaciji da u blizini njihovih domova nenajavljeno započinju radovi i iskopavanja, prilikom kojih je uništena pristupna cesta, financiran isključivo sredstvima tih istih mještana u cilju olakšavanja svakodnevnog života.

"Upravni spor, pokrenut podnošenjem tužbe, trebao je biti okončan po hitnom postupku, jer je u pitanju slučaj kojim se ugrožava javni interes, odnosno, radom kamenoloma bi bili ugroženi svi stanovnici koji žive u neposrednoj blizini"; ističu iz ove inicijative.

Dana 26.07.2022. članovi Građanske inicijative „Kuti“, odlučili su se obratiti apelacijom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog povrede prava na pravično suđenje u postupku izdavanja okolinske dozvole, za lokalitet „Zukulja“. Građani su se pozvali na povredu prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH i članka 6. Stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na pravo na pristup sudu u postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Sarajevu. Pored toga, u apelaciji su navedene i činjenice kao što je potencijalna opasnost od miniranog područja u neposrednoj blizini, te posljedice koje bi kamenolom imao na život mještana", navode.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, 18.10.2022., na veliku radost svih mještana lokalne zajednice Kuti, usvojio apelaciju. Usvajanjem ove apelacije se također nalaže predsjedniku Županijskog suda u Sarajevu da, u skladu s odlukom, odmah poduzme odgovarajuće mjere za okončanje postupka, u skladu s Ustavom BiH, kao i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Rok za izvršenje ove odluke određen je na tri mjeseca".

"Ovo je naša prva pobjeda u kojoj smo dokazali da je interes građana bitan, te se nadamo da će u konačnici pravda pobijediti", navode iz Građanske inicijative „Kuti“, te poručuju da kamenolom koji ugrožava javni interes, kao i njihove živote, nije dobrodošao u blizini njihovih domova!