FOTO  PROSVJED KOD BLAGAJA Mještani ne daju svoje plodne njive, kažu da je logično da autocesta ide podno brda

Koridor Vc prosvjed

Mještani južnih naselja Mostara prosvjedovali su danas na putu Kosor-Blagaj, kako bi javno izrazili nezadovoljstvo povodom najave da će autocesta proći kroz njihove njive. Odziv prosvjednika bio je manji nego što je očekivano, što organizatori pripisuju radnom danu i vrućinama, no kažu da je 3000 mještana ovih krajeva potpisalo da je protiv autoceste. Činjenica je i da je prosvjed organiziran bliže Buni nego Blagaju, pa su mnogi i lutali, očekujući ga na lokaciji par kilometara iznad. Mještani koji su se ipak okupili poručili su da ovo nije prava trasa za autocestu, kao i da su im došli i pobili kolce na njivama, bez ikakve najave i obavijesti.

Mještanka Nura Štajn za Hercegovina.info kaže da je prosvjedovati došla kako bi se zaustavila izgradnja autoceste, počevši od Malog Polja pa do iza aerodroma.

„Ja sam došla i našla pobijene kolce u svojoj njivi. Nitko nije smio ući u moju njivu bez moga pitanja i dozvole. Da sam ih ja vidjela teško bi im bilo. Pedeset godina sam ovdje, s mještanima nemam ama baš nikakvih problema, to je jako fin narod. Evo i ovdje smo došli bez obzira na vjeru i naciju, svi smo zajedno, svi isto mislimo i nedamo autoputu ovdje“, poručila je Štajn.

Podršku je iz Mostara došla dati i Amna Popovac.

 „Ovo nije samo problem Blagaja i Malog polja, nego svih nas. Svima nama će se ovo isto dogoditi, na ovaj način proći kroz naša dvorišta i naše živote. Smatram da ovim ljudima treba pomoći da se izbore za svoje, jer ni procedura nije poštovana“, kaže Popovac za Hercegovina.info dodavši da je trasa preko Podveležja i najbolja, a da je ovim ljudima oduzeto pravo glasa, te da treba biti organizirana javna rasprava na kojoj bi iznijeli svoje mišljenje.

Najstariji prosvjednik – 81 – godišnji Danilo Marić također je došao reći ne autoputu. Kaže da je jedini u ovim krajevima i rođen. „Što se trase tiče, kao što vidite, ima ovdje mišljenja koliko hoćete, ali je jedino optimalno rješenje da se ide na trasu koja je usvojena, a to je ta podveleška“, smatra Marić. I kroz njegovu su zemlju pobijeni kolci, 4 duluma veliku parcelu koja se zove Dol. Upitan šta misli o tome kaže:

„Da vam kažem. Negdje taj put mora proći. Netko mora biti oštećen, ali ipak mora biti logike, a logika je podnožjem brda, a ne u sred polja, u sred aerodroma, u sred sela. Nema logike nikakve“, kaže Marić.

Ranije je reagiralo i Udruženje Srba povratnika. Naveli su da poduzimaju sve pravne korake i pomažu povratnicima, da u suradnji s domaćim odvjetnicima i pravnom pomoći namijenjenoj povratnicima, zaštite sebe i svoje vlasništvo u ovom procesu. Smatraju da su Autoceste FBiH napravila teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okolčavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših dužnosnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima.

K.Perić/Hercegovina.info