PROSVJED KOD BLAGAJA Mještani ne daju svoje plodne njive, kažu da je logično da autocesta ide podno brda

23.08.2019
1/10

Sve fotografije u GALERIJI

Mještani južnih naselja Mostara prosvjedovali su danas na putu Kosor-Blagaj, kako bi javno izrazili nezadovoljstvo povodom najave da će autocesta proći kroz njihove njive. Odziv prosvjednika bio je manji nego što je očekivano, što organizatori pripisuju radnom danu i vrućinama, no kažu da je 3000 mještana ovih krajeva potpisalo da je protiv autoceste. Činjenica je i da je prosvjed organiziran bliže Buni nego Blagaju, pa su mnogi i lutali, očekujući ga na lokaciji par kilometara iznad. Mještani koji su se ipak okupili poručili su da ovo nije prava trasa za autocestu, kao i da su im došli i pobili kolce na njivama, bez ikakve najave i obavijesti.

Mještanka Nura Štajn za Hercegovina.info kaže da je prosvjedovati došla kako bi se zaustavila izgradnja autoceste, počevši od Malog Polja pa do iza aerodroma.

„Ja sam došla i našla pobijene kolce u svojoj njivi. Nitko nije smio ući u moju njivu bez moga pitanja i dozvole. Da sam ih ja vidjela teško bi im bilo. Pedeset godina sam ovdje, s mještanima nemam ama baš nikakvih problema, to je jako fin narod. Evo i ovdje smo došli bez obzira na vjeru i naciju, svi smo zajedno, svi isto mislimo i nedamo autoputu ovdje“, poručila je Štajn.

Podršku je iz Mostara došla dati i Amna Popovac.

 „Ovo nije samo problem Blagaja i Malog polja, nego svih nas. Svima nama će se ovo isto dogoditi, na ovaj način proći kroz naša dvorišta i naše živote. Smatram da ovim ljudima treba pomoći da se izbore za svoje, jer ni procedura nije poštovana“, kaže Popovac za Hercegovina.info dodavši da je trasa preko Podveležja i najbolja, a da je ovim ljudima oduzeto pravo glasa, te da treba biti organizirana javna rasprava na kojoj bi iznijeli svoje mišljenje.

Najstariji prosvjednik – 81 – godišnji Danilo Marić također je došao reći ne autoputu. Kaže da je jedini u ovim krajevima i rođen. „Što se trase tiče, kao što vidite, ima ovdje mišljenja koliko hoćete, ali je jedino optimalno rješenje da se ide na trasu koja je usvojena, a to je ta podveleška“, smatra Marić. I kroz njegovu su zemlju pobijeni kolci, 4 duluma veliku parcelu koja se zove Dol. Upitan šta misli o tome kaže:

„Da vam kažem. Negdje taj put mora proći. Netko mora biti oštećen, ali ipak mora biti logike, a logika je podnožjem brda, a ne u sred polja, u sred aerodroma, u sred sela. Nema logike nikakve“, kaže Marić.

Ranije je reagiralo i Udruženje Srba povratnika. Naveli su da poduzimaju sve pravne korake i pomažu povratnicima, da u suradnji s domaćim odvjetnicima i pravnom pomoći namijenjenoj povratnicima, zaštite sebe i svoje vlasništvo u ovom procesu. Smatraju da su Autoceste FBiH napravila teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okolčavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših dužnosnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima.

K.Perić/Hercegovina.info

loading...