Prosječna dob preminulih u SKB Mostar iz HNŽ-a 76 godina, najmlađi preminuli imali 53 godine

Pero Pavlović
Hercegovina.info

Iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a potvrdili su kako je u SKB Mostar preminuo pacijent u dobi od 76 godina. Radi se o svećeniku iz Međugorja koji je i ranije imao kronične bolesti.

"Ovo je deseta osoba preminula u SKB Mostar iz HNŽ-a. U ime stožera Civilne zaštite i Vlade HNŽ-a izražavam sućut obitelji i Hercegovačko-franjevačkoj provinciji. U protekla 24 sata u SKB Mostar je testirano 179 uzoraka na Covid-19 od kojih su tri pozitivna, dva iz Mostara i jedan iz Čitluka. U Covid bolnici nalaze se 22 pacijent od kojih su pet na respiratoru i izrazito su teškog stanja", kazao je glasnogovornik Civilne zaštite i Vlade HNŽ-a, Pero Pavlović. 

Županijski sanitarni inspektori izdali su 15 rješenja o samoizolaciji, što je ukupno izdano 2683 rješenja. Prema izvješću MUP-a u protekla 24 sata nije bilo prekršitelja mjera o samoizoliranju, a zabilježeno pet kršitelja zapovijedi kretanja na području PU Konjic. 

Ravnatelj Doma zdravlja Stolac, dr. Kazimir Raguž informirao je javnost o stanju u toj općini u kojoj je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom kod djelatnice Doma za stare osobe koja ima prebivalište u Trebinju. 

"Krizni stožer HNŽ-a je donio zapovijed da se testiraju svi zaposlenici Domova u kojima se nalaze starije i mi smo odmah započeli testiranje. U prvom testiranju od 10 osoba u srijedu pojavio se jedan pozitivan test i radilo se o zaposlenici Doma koja dolazi s područja RS-a, a ostalih devet je taj dan bilo negativno. Mi smo odmah pristupili epidemiološkom izvidu, detektirali smo primarne i sekundarne kontakte. Nakon toga smo pristupili daljnjem testiranju u dogovoru sa Zavodom za mikrobiologiju. Zaključno sa sinoć testirana je 71 osoba i svi su do sada bili negativni osim prvozaražene. Jutros smo uzeli 30 uzoraka i tijekom dana očekujemo rezultate.

Uradili smo sve mjere koje su bile potrebne da bi smo sve nove kontakte detektirali. Među 71 testiranom osobom nalazi se i osam štićenika koji su najrizičnija skupina kada je u pitanju koronavirus. Cijelo vrijeme mjerimo temperature svim štićenicima i zaposlenicima i nitko ovaj tjedan nije imao povišenu temperaturu. U isto vrijeme urađena je i preraspodjela rada i zaposlenici će raditi u većim smjenama, a jedan dio bit će u pripravnosti kako bili na raspolaganju za sve eventualne situacije", poručio je doktor Kazimir Raguž i dodao kako se zaražena djelatnica Doma za stare osjeća dobro i nije razvila simptome koronavirusa. 

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a, Pero Pavlović istaknuo je kako je prosječna dob preminulih osoba od posljedica koronavirusa u HNŽ-u 76 godina. Dvije osobe su preminule u dobi od 53 godine, a najstarija preminula osoba imala je 98 godina.