Prometni kolaps na južnom izlazu iz grada

asfalt, M17, magistralni put M17, Mostar - Čapljina

Kako se radi po jedna traka u duljini kilometra, unatoč silnom trudu oko organizacije prometa, ipak je nemoguće izbjeći prometne kolapse koji se ovih dana bilježe na području Ortiješa i Bune, koji su najočitiji od 16 do 17 sati.

Vozači nervozni

Zacijelo ova problematika najviše utječe na stanovnike Ortiješa i Bune koji svakodnevno po nekoliko puta idu u grad. Tako Ivan iz Ortiješa, koji putujee automobilom, kaže da svaki put mora računati na zastoj od minimalnih 20 minuta. Međutim, ističe kako je veliki broj korisnika javnog prijevoza u nekoliko navrata imao značajnija kašnjenja kako na posao, tako i u školu.

''Kad je zastoj 20 minuta, sasvim je razumno da će se stvoriti i velika kolona vozila, a jasno da je vožnja u koloni znatno usporenija od predviđene, tako da se od Ortiješa do grada zna putovati i po sat vremena'', istaknuo je Ivan. Da cijela priča nije jednostavna, potvrdio i jedan od djelatnika na ovoj cesti. On ističe kako kod vozača vlada velika nervoza, posebice u jutarnjim satima kada putuje na posao, zbog čega je dolazilo i do kršenja privremenih prometnih znakova, pa je u nekoliko navrata morala intervenirati i policija.

Trajat će 50 godina

''Kako su se privremeni semafori pokazali nepraktični, zbog oće sigurnosti sada promet reguliramo fizičkim putem uz pojačanu policijsku kontrolu, posebice u jutarnjim i popodnevnim satima'', objasnio je Faruk Marić, šef asfaltnih radova koje izvodi HP Investing.

Po Marićevim riječima, zastoji zbog radova na cesti od Mostara do Čapljine trajat će sve do Božića, ukoliko ne bude vremenskih smetnji. Tvrdi da se bez ovih zastoja cesta ne može niti uraditi.

''Jedan kilometar radimo dva dana, dakle dvije trake naizmjenično, koje spajamo grijačem kako bi smo postigli zadovoljavajuću kvalitetu, a imamo i nadzorna tijela koja to potvrđuju.

Tako da mogu sa sigurnošćukazati kako je ovaj asfalt kvalitetan i neće ga trebati mijenjati idućih 50 godina'', istaknuo je Marić. Uz to tvrdi da će ovaj asfalt doprinjeti sigurnosti u prometu jer neće biti skliska cesta ni prilikom padalina, piše Dnevni list.